Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 3 stycznia 2021

Żeberka wieprzowe w sosie z ogórków kiszonych.

Nie wiem czy lubicie takie połączenie jak mięso z ogórkami kiszonymi, to mój wymysł ale smak powalił na kolana. Dziś obiadek nietypowy wymyślony z mojej głowy, dość szybko przygotowany i do zjedzenia ugotowany wystarczy parę składników i zawsze to inny obiad niż tradycyjny. Robiłam już żeberka na kapuście też pyszne jednak na ogórkach bardziej przypadł mi do gustu ale to może dlatego że tak samo jak kapustę tak i ogórki uwielbiam.

składniki :

1 kg żeberek wieprzowych extra,

1 szklanka soku z ogórków ( szklanka poj. 210 ml ),

300 g ogórków kiszonych ( mam swoje ),

1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 szklanki wody,

2 łyżki przyprawy do mięsa,

3 ziarenka ziela angielskiego,

3 liście laurowe,

1,5 łyżeczki cukru,

100 g śmietany 30 %,

10 g świeżej natki pietruszki,

10 g świeżego kopru.


wykonanie : Przygotować żeberka, opłukać je i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, następnie pokroić na potrzebne nam części, obsypać przyprawą i wmasować dodaną przyprawę w mięso. Odstawić na noc do lodówki.

Tuż przed przygotowaniem obiadu, wyjąć żeberka z lodówki, przełożyć je na suchą głębszą patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Gdy żeberka już ładnie są obsmażone wlać do nich przegotowaną letnią wodę, dodać suszone warzywa, ziela angielskie oraz liście laurowe. Tak przygotowane dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach oraz do wyparowania wody.


W międzyczasie gdy żeberka duszą się na wolnym ogniu pod przykryciem przygotować ogórki kiszone, zetrzeć je na tarce jarzynowej ( jeśli macie swojskie mocno kwaśne można je opłukać ). Gdy żeberka są już wystarczająco miękkie dodać starte ogórki oraz szklankę soku z ogórków, wsypać cukier dla złagodzenia smaku i dusić na bardzo wolnym ogniu do czasu miękkości ogórków oraz wyparowania większości soku.
Gdy ogórki w żeberkach są już miękkie i wyparowała większa ilość soku ogórkowego wlać śmietanę, zamieszać lekko zagotować. Pod koniec duszenia się żeberek wkroić natkę pietruszki oraz koper, zagotować i zdjąć z ognia.


Tak przygotowane żeberka podałam na tartych ogórkach z sosu oraz ziemniaki ugotowane osobno polane sosem ogórkowym. Myślę że spodoba wam się ta propozycja obiadu, nie musi być tylko w niedzielę można taki obiad podać nawet w środku tygodnia. Z całego serca życzę smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu