Reklama

Wyszukaj przepis

Biszkopt marmurkowy

Zapraszam po przepis na biszkopt marmurkowy który dziś wymyśliłam przepis na biszkopt jasny mam od lat a marmur tak wpadł mi do głowy na poczekaniu. W sumie całe ciasto powstało w jednej chwili myślenia. Dziś miałam jakiegoś cukierniczego pecha na początku upiekłam wymyślone ciasto z jabłkami pięknie rosło a co do czego okazało się zakalcem 😔😔😔😔😔😔. Ale nic zdenerwowałam się i to bardzo lecz się nie poddałam po chwili namysłu mówię no nie biorę się za kolejne ciasto i padło właśnie na biszkopt lecz zmieniłam zasady mojego biszkopta i zrobiłam taki jaki wpadł mi do głowy, myślę że był strzał w dziesiątkę czy też tak uważacie ?

biszkopt :

6 jajek rozmiar M,

300 g cukru ( 1,5 szklanki 250 ml ),

300 g mąki tortowej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 czubata łyżeczka kakao,

1 łyżeczka wody ( do ciasta z kakao ).


dodatkowo :

4 galaretki ( po dwie każdego koloru ),

2 jabłka 500 g,

5 łyżeczek cukru kryształ.


wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą puchatą masę. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodaną mąką i proszkiem do pieczenia.



Gdy mamy już zmiksowane ciasto na biszkopt, wtedy większą część ciasta przelać do blaszki 32/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej tartą bułką. Do mniejszej części ciasta wsypać kakao oraz wlać łyżeczkę wody zmiksować na jednolitą masę kakaową. Następnie na jasne ciasto wylać ciasto ciemne i za pomocą łyżki zrobić tak zwane esy floresy. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia, gdy lekko ostygnie wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy aby ciasto nie zaparowało.


W czasie gdy ciasto stygnie sobie na spokojnie, przygotować galaretki do salaterki wsypać 2 opakowania dowolnej galaretki, zalać je półtora szklanką wody przegotowanej i rozmieszać do czasu rozpuszczenia się dokładnie żelatyny w galaretkach. Tak przygotowane galaretki pozostawić do lekkiego zastygnięcia.
Jak ciasto już ostygło wtedy przekroić je na dwa placki, wierzchni placek ciasta położyć górą ku dołowi blaszki w której ciasto się piekło.  W międzyczasie przygotować jabłka, obrać je ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić od razu na patelnię na małe kawałki, do jabłek wsypać cukier. Tak przygotowane jabłka smażyć razem z cukrem na dużym ogniu cały czas mieszając aby się nie spaliły, mają być  skarmelizowane. Przygotowane skarmelizowane jabłka ostudzić.


Gdy jabłka skarmelizowane już przestygły przełożyć je na wyłożone ciasto i wyrównać wierzch, zalać jedna z tężejących galaretek. Na tężejącą galaretkę z jabłkami położyć spodnią część ciasta spodem ku górze i zalać drugim kolorem tężejącej galaretki. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na godzinę do dwóch aby galaretki dobrze zastygły. Jabłek można przygotować więcej ja niestety zmarnowałam na nieudane wcześniej pieczone ciasto. Pod górna galaretkę również można położyć dowolne owoce.


Ciasto wyszło rewelacyjne jeżeli ktoś lubi suche ciasta z galaretką to serdecznie polecam ten przepis, ciasto jeśli trochę postoi nie jest do końca takie suche na jakie wygląda. Polecam na imieniny, urodziny czy nawet na przyjęcie rodzinne jak i z przyjaciółmi a także dla domowników do kawy lub gorącego kakao w sam raz. Takie ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu już nie wspomnę smakowo lecz musicie sami się o tym przekonać także polecam.











Komentarze

Popularne posty