Kuchnia domowa Agi.

Zupa Jarzynowa

Dziś mam dzień zmian w mieszkaniu więc na szybko przygotowałam smaczną zupkę jarzynową, zupa jest gotowa w zaledwie trzydzieści minut. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem zup to serdecznie zapraszam po przepis. Dobrze już wiecie że my najbardziej lubimy zupy a już jarzynowa to bardzo zdrowa i szybka w przygotowaniu zupka jest najlepsza, choć powiem szczerze lubimy wszystkie zupki.

składniki :

500 g mieszanki warzywnej siedmioskładnikowej,

50 g tłuszczu z gęsi,

5 - 7 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

100 ml śmietany 30 %,

20 g świeżej natki pietruszki.


wykonanie : Do garnka wlać półtora litra wody dodać tłuszcz gęsi lub dowolne ulubione mięso oraz warzywa ( tylko jeśli damy mięso to wtedy warzywa włożyć jak mięso będzie miękkie ). Gdy już warzywa z tłuszczem się zagotują zmniejszyć  ogień i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków.

Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są wystarczająco miękkie, doprawić zupę jeszcze według swego smaku dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki, lekko zagotować po chwili wlać śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła i lekko zamieszać zdjąć z ognia.


Ugotowana zupa nie dość że szybka w przygotowaniu to jeszcze na dodatek smaczna a zapach roznoszący się po domu był taki że nie sposób było by jej nie zjeść. Ja do zup przymusowo przed podaniem dodaję świeżo zmielony pieprz czarny ale to tylko dlatego że go uwielbiam. Jeżeli ktoś nie lubi dodatku śmietany można ja pominąć i ugotować czystą zupkę. Dosłownie kilka składników a radość podniebienia i smaku bezcenna.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...