Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto drożdżowe dla leniwych z twarogiem

Wczoraj wieczorem z nudów przygotowałam sobie ciasto drożdżowe, przepis mam od bardzo dawna od wspaniałej koleżanki Honoraty. Ciasto dość szybko się przygotowuje nie ma potrzeby wyrabiania. Kiedy moja koleżanka podała mi ten przepis myślałam że nic z tego nie wyjdzie ponieważ za zwyczaj ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać i to z sercem aby było miękkie i delikatne. Jak upiekłam je po raz pierwszy byłam mile zaskoczona i tak sobie pomyślałam że w końcu nie muszę używać siły aby zjeść dobre drożdżowe. 

składniki na ciasto : 

100 g świeżych drożdży,

1,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

3 jajka rozmiar M,

szczypta soli,

1 szklanka zimnego mleka 3,2 %,

4 szklanki mąki tortowa,

1 szklanka oleju,

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego.


masa twarogowa :

500 g twarogu półtłustego,

12 łyżeczek cukru,

2 czubate łyżki śmietany 18 %,

1 łyżka mąki ziemniaczanej.


kruszonka :

4 czubate łyżki mąki pszennej,

3 łyżki cukru,

2 łyżki miękkiego masła.


wykonanie : Na początek do dużej miski skruszyć drożdże, na drożdże według kolejności wsypać cukier, jajka wcześniej roztrzepać widelcem i wlać na cukier, dodać szczyptę soli, następnie wlać zimne mleko, na mleko wsypać mąkę i wlać olej oraz dodać dowolny aromat zapachowy. Tak dodane składniki nie mieszać pozostawić w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.



Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży ( dobre świeże drożdże zaczną pracować po 20 minutach ). Wtedy całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej pięć minut. Zmiksowane gotowe ciasto przełożyć do blaszki 35 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Jak już mamy przełożone ciasto do blaszki i wyrównany wierzch, w międzyczasie przygotować twaróg do salaterki przełożyć twaróg z kostek dodać śmietanę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko połączyć za pomocą widelca na jednolita masę. Gotowy twaróg wyłożyć na wierzch przygotowanego w blaszce ciasta rozłożyć po całości  lub jeśli ktoś woli można dać  kupkami.


Następnie przygotować kruszonkę, do salaterki wsypać mąkę oraz cukier dodać masło miękkie o temperaturze pokojowej i również za pomocą widelca wymieszać na sypką kruszonkę. Przygotowana kruszonkę wysypać wierzch ciasta z twarogiem po całości. Tak przygotowane ciasto postawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.


Jak ciasto podwoiło już swoją objętość rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Do nagrzanego już piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto i piec 50 minut plus dodatkowe 10 minut pod folią aluminiową do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależny od kuchenki. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak lekko przestygnie przełożyć razem z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Po ostygnięciu ciasto bardzo dobrze odchodzi od papieru.


Upieczone ciasto drożdżowe świetnie smakuje z zimnym lub gorącym mlekiem jak również z kakao. To drożdżowe można także przygotować samo bez dodatku twarogu, wspaniale nadaje się również do dodania owoców. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe to serdecznie polecam ten przepis ciasto wychodzi za każdym razem.











Komentarze

Popularne posty