Kuchnia domowa Agi.

Ala ' świeżonka - świeżynka

Dziś tak w miarę szybko przygotowałam Ala ' świeżynkę bo tak u nas się mawiało, lecz wiadoma sprawa że świeżynka jest przygotowywana ze świeżo zabitego świniaka. No ale niestety jak nie ma to trzeba sobie pomagać inaczej. Pamiętam jak w domu gdy jeszcze mama hodowała swoje świnki zawsze po zabiciu robiła nam właśnie takie mięsko duszone z dodatkiem cebuli bardzo lubiliśmy to jeść. Teraz niestety nie ma takiej możliwości ale można kupić mięso i zrobić na sposób jak było robione w domu.

składniki :

960 g ścinka chrząstkowa wieprzowa,

970 g łopatki bez kości wieprzowej,

500 g cebuli,

1 łyżeczka soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

3 szklanki wody przegotowanej.


wykonanie : Na początek ścinkę chrząstkową namoczyć w zimnej wodzie, opłukać i przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była moczona. Ociekniętą ścinkę chrząstkową przełożyć na rozgrzaną dużą patelnię lub do garnka i obsmażyć na lekko brązowy kolor, w czasie smażenia końcowego dodać sól oraz pieprz czarny.





Gdy już mięso mamy wystarczająco podsmażone wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu aż wyparuje cała dodana woda. Do podduszonej ścinki chrząstkowej dodać pokrojoną w kawałki dowolnej wielkości chudą łopatkę.


Jak już dodana łopatka ładnie się podsmażyła wtedy wlać jeszcze jedna szklankę gotowanej wody i dalej dusić na średnim ogniu pod przykryciem do czasu miękkości mięsa. Gdy dodana woda już wyparowała a mięso jest mięciutkie, doprawić jeszcze według swego smaku a następnie dodać cebulę pokrojoną w krążki lub półplasterki, podsmażyć a następnie przez chwilę smażyć pod przykryciem do miękkości cebuli oczywiście co jakiś czas przemieszać mięso z cebulą.


Tak przygotowane mięso podawać na gorąco z chlebem lub bułką, może być również jako dodatek do ziemniaków lub kaszy czy ryżu. Z mięsa gotowego już z cebulą nadmiar tłuszczu odlać do pojemnika i będzie smaczny smalec na kanapki. Takie mięsko jest bardzo sycące a do tego soczyste i bardzo mięciutkie aż rozpływa się w ustach. Danie w sam raz dla lubiących mięso oraz cebulę.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Naleśniki ze swojskim dżemem z czarnej porzeczki

A może by tak naleśniczka ? miękkiego pulchnego do buźki gotowego 😂😂😂😂😂😂ze swojskim dżemem smakują wyśmienicie chyba się ze mną zgodzi...