Reklama

Wyszukaj przepis

Potrawka z mięsem mielonym, warzywami oraz kaszą gryczaną

Witam was gorąco w piątek, dziś mam tak piękną pogodę że nie bardzo chce mi się stać przy garach. Dlatego postanowiłam przygotować na szybko danie jednogarnkowe w trzydzieści minut gotowe. Mam tylko nadzieję że to ciepełko zostanie z nami na długo i nie będzie już śniegów choć oglądając pogodę nie mam tej pewności, no trudno co ma być to będzie ważne że dziś jest pięknie i bardzo słonecznie. Teraz podam wam przepis na przepyszne szybkie danie obiadowe.

składniki :

600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,

0,5 łyżki ziarenka smaku,

1 szklanka przegotowanej chłodnej wody ( szklanka poj. 210 ml ),

1 mały ząbek czosnku,

150 g cebuli 4 małe sztuki,

3 łyżki oleju,

230 g mieszanki chińskiej,

120 g mieszanki europejskiej,

1 woreczek kaszy gryczanej 100 g,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.


wykonanie : Na początek przygotować mięso, mięso zmielić maszynką o drobnych oczkach lub kupić od razu zmielone. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać aby przyprawy połączyły się z mięsem mielonym. Przygotowane mięso odstawić na pięć minut aby przeszło smakiem i zapachem przypraw.

W czasie gdy mięso sobie odpoczywa z przyprawami, przygotować cebulę z czosnkiem. Na patelnię dużą wlać olej przełożyć do niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w drobniejszą kostkę lub przeciśnięty przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na średnim ogniu do czasu zeszklenia się cebuli i lekkiego zabarwienia jej na brązowo. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać przygotowane wcześniej mięso mielone z przyprawami.


Gdy mięso już ładnie się podsmażyło wtedy wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania dodanej wody. jak już woda wyparowała wsypać do mięsa mieszankę europejską oraz mieszankę chińską i chwilę podsmażyć pod przykryciem do miękkości dodanych warzyw.
Gdy warzywa są już prawie miękkie wtedy wsypać kaszę gryczaną i wlać drugą połowę wody przegotowanej chłodnej, kaszę rozłożyć po całości i dusić wszystko na wolnym ogniu do miękkości dodanej kaszy gryczanej oraz wyparowania dodanej wody, w czasie duszenia się warzyw z mięsem i kaszą doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną.
Tak przygotowana potrawkę najlepiej jest podawać na gorąco chociaż wystygnięta również smakuje rewelacyjnie. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie męczące a smak takiego dania rozweseli nasze podniebienia. Potrawka jest z podanych składników przygotowana dla trzech osób jeżeli mamy większą rodzinę wystarczy zwiększyć ilość składników.











Komentarze

Popularne posty