Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 31 maja 2021

Cukinia w jajku i bułce

Lubicie cukinię ? Ja uwielbiam w każdej postaci mogłabym ją jeść codziennie robiłam nawet w cieście naleśnikowym jest przepyszna. Mój mąż właśnie najbardziej lubi w jajku i bułce tartej, tak niewiele składników a nasze podniebienia są podekscytowane czyż nie ? To że uwielbiam gotować i piec wiedzą już ci którzy wyświetlają i obserwują mojego bloga, staram się gotować jak mój dziadek i mama lecz równie często zmieniam menu a właściwie dodaję coś od siebie, bo przecież odrobina ulepszenia przyda się każdemu a ludzie zaczynający przygodę w kuchni chętnie korzystają ze sprawdzonych przepisów

składniki :

850 g młodej cukinii,

10 jajek,

6 łyżek bułki tartej,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

olej do smażenia,

1 łyżka soli do nasolenia cukinii


wykonanie : Na początku przygotować cukinię umyć ją i odciąć końcówki z młodej nie trzeba usuwać gniazd nasiennych. Następnie pokroić w plastry po 1 centymetr i układając na talerzu posolić każdy krążek z obu stron, odstawić aby cukinia za pomocą soli zmiękła i puściła soki. Ze zmiękczonej cukinii odlać soki

Jak już mamy przygotowaną cukinię wtedy do salaterki wbić całe jajka oraz przyprawę uniwersalną roztrzepać je za pomocą widelca, następnie wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać do połączenia się jajek z bułką. Do masy jajecznej z bułką wkładać krążki i zanurzyć je tak aby całe były obtoczone w jajku i bułce


Na patelnię wlać oleju tyle aby tylko zakryło dno patelni rozgrzać go a następnie układać zanurzone w jajku i bułce krążki i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ jajko z bułką będą się odklejać od cukinii gdyż doznają szoku od zimnego oleju. Usmażone krążki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu choć szczerze mówiąc nie ma go za wiele


Usmażone krążki z cukinii można jeść na gorąco jak również na zimno. Świetnie nadają się jako przekąska dla gości jak również jako dodatek do mięsa czy nawet do obiadu. Można podać je np. z ulubionym sosem a nawet przegryzać w trakcie oglądania filmu










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu