Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 1 czerwca 2021

Zupa grochowa z soczewicą czerwoną

Lubicie może zupę grochową ? A czy jedliście już z dodatkiem soczewicy czerwonej mówię wam pychota a tym bardziej że ugotowana na żeberkach i podsmażonym boczkiem, to już miód na nasze podniebienia. Wczoraj mąż zażyczył sobie grochówki a że w domu miałam jeszcze soczewicę więc tak sobie myślę dodam ją co będzie najwyżej wyleję całą zupę, ale nie o dziwo udała się i to tak smaczna że jeszcze takiej nie jadłam czasami uda mi się coś fajnego wymyśleć 😂😂😂😂😂😂. Zupa smakuje rewelacyjnie i do tego ma świetny aromat w czasie gotowania zapach powędrował aż na korytarz

składniki :

680 g żeberek wieprzowych,

1 marchew 50 g,

kawałek korzenia selera,

kawałek pora ( można pominąć ),

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 ziaren ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

10 łyżek soczewicy czerwonej połówek,

5 łyżek grochu łuskanego połówek,

100 g boczku wędzonego parzonego,

2 średnie ząbki czosnku,

2 łyżki majeranku


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części żeberka, wkroić marchew, korzeń selera oraz liść pora. Całość zagotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na żeberkach, w czasie gotowania wsypać przyprawę uniwersalną dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak mięso jest już miękkie wsypać soczewicę i pogotować na wolnym ogniu przez pięć minut



Jak wywar mięsno warzywny pogotował się wyznaczony czas z soczewicą wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje przygotować boczek pokroić go w kostkę i przełożyć na patelnię do boczku dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i podsmażyć razem na rumiany kolor


Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już miękkie dodać majeranek roztarty w dłoniach wtedy jest bardziej intensywny zapach, zamieszać zagotować, następnie dodać przygotowany wcześniej boczek z czosnkiem, pogotować na wolnym ogniu do czasu aż zupa będzie gęstawa, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Ugotowaną zdjąć z ognia


Zupa wyszła tak smaczna że aż mąż brał dokładkę i oczywiście nie wyczuł że w zupie jest soczewica tak że dobry to patent na oszustwo dla tych którzy nie lubią soczewicy, w zupie nie jest wyczuwalna. Smak i zapach jest mocno podobny do grochówki wojskowej, dodanie majeranku i czosnku sprawia to że nie ma tak mocnych wzdęć i nie czuje się człowiek przepełniony




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu