Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 23 maja 2021

Żeberka wieprzowe w sosie własnym.

Co powiecie na taki obiad niedzielny a mianowicie żeberka w sosie własnym ? U większości Polskich rodzin w niedzielę bywa rosół oraz schabowy a u mnie jak zwykle coś innego. Z racji tego że u nas żeberka trójkąty były w promocyjnej cenie więc zakupiłam większą ilość, zamroziłam i teraz mogę wykorzystać je do przygotowywania obiadów. Podam wam bardzo prosty i przepyszny przepis na przygotowanie takich właśnie żeberek.

składniki :

600 g żeberek wieprzowych,

3,5 szklanki wody ( szklanka poj. 210 ml ),

1,5 łyżki przyprawy do mięsa,

2 łyżki oleju,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

1,5 łyżki śmietany 18 %,

1 mały pęczek świeżej natki pietruszki.


wykonanie : Żeberka pokroić na części i przepłukać aby nie było krwi, następnie wsypać przyprawę do mięsa i za pomocą rąk dokładnie wmasować ją w żeberka. Tak przygotowane odstawić na dobre 15 minut aby przyprawa dokładnie przegryzła się w mięso od żeberek.

Jak już żeberka odstały swój czas w przyprawie, na patelnie wlać olej przełożyć żeberka i podsmażyć je na mocno brązowo nawet lekko celowo przypalając wtedy będzie smaczniejszy sos. Gdy mamy już ładnie podsmażone żeberka wlać trzy szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wyparowania 2,5 szklanki wody.


Gdy jest już widoczne wyparowanie wody wtedy dolać jeszcze pół szklanki wody najlepiej aby woda była przegotowana zimna i dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa na żeberkach i wyparowania większości wody, oczywiście w czasie duszenia żeberka co jakiś czas obracać aby równo się udusiły.
Jak mięso na żeberkach jest już mięciutkie a woda wyparowała wkroić drobno natkę pietruszki, dodać śmietanę i energicznym ruchem wymieszać aby śmietana się nie zważyła i aby powstał sos lekko zagotować i zdjąć z ognia.
Uduszone pyszne żeberka podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z sałaty masłowej. Obiad jest przygotowany dla trzech osób jeśli w rodzinie jest większa ilość domowników wystarczy zwiększyć ilość składników.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu