Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 23 maja 2021

Faworki drożdżowo - twarogowe na jogurcie.

Co powiecie na faworki pieczone w piekarniku ? Moim zdaniem są zdrowsze niż smażone na oleju, czy zgadzacie się ze mną ? Tak jak ostatnio wam pisałam drożdżowe ciasto tak super mi wychodzi że teraz raczej co niedziela będę coś piekła z pomocą drożdży. Od kiedy wyszły mi super bułki drożdżowe po prostu zakochałam się w przygotowaniu ciasta drożdżowego mogłabym je robić codziennie tylko aby było więcej chętnych do jedzenia bo nas trzech to raczej przeraża zrobiona ilość np. dzisiejszych faworków ale była na kawie koleżanka więc spora ilość poszła tak jej smakowały.

składniki : 

4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),

1 suszone drożdże 7 g ,

4 łyżki ciepłej wody,

6 łyżek cukru,

1 jajko,

40 g masła,

250 g twarogu chudego,

10 łyżek jogurtu morelowego.


wykonanie : Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże na drożdże wsypać już z miski pół łyżeczki mąki i cukru zalać wodą, lekko wymieszać i pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia drożdży. Po bokach wsypanej mąki wsypać cukier, wbić całe jajko oraz dodać kostkę twarogu ( najlepszy taki który jest drobny i nie trzeba go mielić ja używam z Biedronki ). Gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy po boku dodać jogurt morelowy.

Jak już mamy dodane wszystkie produkty, wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie dodane produkty połączą się ze sobą. Następnie masło rozpuścić i wlać letnie ( nie może być gorące ) do wyrobionego ciasta, i z masłem wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Na stolnicę wysypać mąkę i przełożyć wyrobione ciasto.
Wyłożone ciasto posypać po wierzchu mąką i rozwałkować nie musi być cieniutko. Z rozwałkowanego ciasta radełkiem ciąć na paski a następnie na małe kawałki przez środek robić nacięcie. Kolejny krok to formować faworki przewijając jedną część przez środek.
Uformowane faworki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować dwa małe żółtka z dwoma łyżkami mleka zamieszać, następnie posmarować wszystkie faworki i można posypać zmielonym makiem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec od 18 - 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Ja piekłam na trzy razy tyle wyszło. Upieczone pozostawić na papierze do ostygnięcia.


Takie pieczone faworki nadają się do kawy lecz nie tylko mogą służyć jako lekka przekąska dla dzieci i nie tylko, nie są słodkie takie w sam raz. Jeżeli lubicie ciasta drożdżowe to serdecznie polecam upieczenie takich faworków, ja kocham drożdżowe wypieki choć mam po nich zgagę ale zawsze choć jednego muszę spróbować. Faworki wyszły bardzo miękkie i pulchne.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu