Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 8 sierpnia 2021

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy manny i mleka

Te kotlety będą hitem w moim domowym menu obiadowym, przepis na tak przygotowane kotlety mielone mam od mojej mamy ona zawsze do mielonych dodaje kasze manną lub kaszę jęczmienną gotowaną. Dodawanie różności do kotletów mielonych zmienia ich smak i oczywiście konsystencję, często sama od siebie dodaję coś nowego aby ulepszyć tradycyjne mielone i  nie żałuję za każdym razem wychodzą co raz to smaczniejsze. Dlatego z wielką przyjemnością podzielę się z wami moim przepisem

składniki :

500 g mięsa mielonego z szynki i boczku,

1 średnia cebula,

2 jajka rozmiar M,

3 łyżki surowej kaszy manny,

1 łyżeczka soli drobnej,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

50 ml mleka 3,2 %,

2 łyżki bułki tartej,

50 ml przegotowanej zimnej wody


wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbić całe jajka, posolić wsypać pieprz naturalny, wsypać sucha kasze manna oraz wlać mleko. Całość dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Po wyrobieniu dodać bułkę tartą i połączyć ją z przygotowanym mięsem, odstawić na 5 minut aby mięso lekko napęczniało od kaszy i bułki tartej

Gdy mamy już przygotowane mięso na kotlety mielone, na patelnię wlać olej tak aby było zakryte dno patelni rozgrzać go formować dowolnej wielkości kotlety ułożyć je na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor


Jak już mamy ładnie usmażone kotlety wtedy wlać wodę i dusząc bez przykrycia obracając podsmażyć jeszcze przez dwie do trzech minut aż wyparuje dodana woda. Gotowe kotlety przełożyć na talerz, z podanych składników wyszło mi osiem kotletów


Tak przygotowane kotlety mielone podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz fasolką szparagową ugotowaną a następnie podsmażona na maśle z dodatkiem bułki tartej. Kotlety wyszły bardzo smaczne i soczyste w czasie smażenia nie rozpadają się









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu