Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 29 sierpnia 2021

Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Sezon śliwkowy uważam za całkowicie otwarty tak jak obiecałam że jak tylko wyjdzie mi ciasto podzielę się z wami przepisem. Wczoraj koleżanka znowu przyniosła mi śliwek więc postanowiłam działać ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu nie namęczymy się w czasie pracy wystarczy tylko mieć potrzebne składniki no i oczywiście sezonowe śliwki. A będziecie wręcz zaskoczeni smakiem i zapachem ciasta które upieczecie po przepis zapraszam z całego serca

składniki :

4 jajka rozmiar M,

1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

2 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka aromatu śmietankowego,

szczypta soli drobnej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 szklanka oleju,

10 śliwek węgierek


kruszonka :

2 łyżki mąki pszennej,

2 łyżki cukru,

1 łyżka miękkiego masła


wykonanie : Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wlać dowolny aromat zapachowy oraz szklankę oleju i również całość zmiksować do połączenia się składników w jedną całość. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany

Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę 40 na 12 tak zwaną blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przelać całe ciasto a na ciasto wsypać pokrojone w mniejsze plastry śliwki. Następnie przygotować kruszonkę do salaterki wsypać mąkę, cukier i dodać płaską łyżkę masła o temperaturze pokojowej, połączyć wszystko ze sobą za pomocą rąk. Przygotowaną kruszonką obsypać ciasto ze śliwkami


Przygotowane ciasto z kruszonką wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić przez pięć minut w blaszce następnie ciasto wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało od blaszki. Wystygnięte a nawet lekko ciepłe bardzo dobrze się kroi 


Ciasto wyszło cudownie smaczne, wilgotne i nie za słodkie a połączenie ze śliwkami to strzał w dziesiątkę ponieważ ma wspaniały lekko kwaskowaty smak. Nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółmi a także do niedzielnej kawy z domownikami, polecam serdecznie kto upiecze to bardzo proszę o komentarz oraz foto upieczonego ciasta









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu