Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z kapusty pekińskiej

Dziś troszkę was zanudzę bo to już drugi przepis ale postanowiłam podzielić się z wami przepisem na zupę rosołową z kapusty pekińskiej, już na moim blogu znajduje się ta zupa w wersji ze śmietaną równie smaczna jak i bez dodatku śmietany szkoda że zdjęcia nie okazują rzeczywistości zupy ani jej zapachu, no ale cóż możecie jedynie się domyśleć lub sami ją przyrządzić 

składniki:

770 g ćwiartek z kurczaka 2 sztuki,
260 g kapusty pekińskiej sama góra,
8 średniej wielkości ziemniaków,
1 średnia marchew,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
1 liść laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 łyżka liści pora, selera, magii oraz pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać półtorej litra wody dodać opłukane i podzielone na części ćwiartki kurczaka oraz marchew pokrojoną w dowolny sposób, zagotować i zmniejszyć ogień gotować do miękkości mięsa na ćwiartkach w trakcie gotowania na wolnym ogniu dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, liść laurowy, ziela angielskie i nadal gotować. Jak mięso jest już prawie miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości


Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie dodać poszatkowaną kapustę pekińską ( najlepiej średniej kapusty połowę z całości góry zielone części bez białych ), zamieszać lekko zagotować i dodać liście pora, selera, magii oraz natki pietruszki pogotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, można jeszcze według swego smaku doprawić do smaku


Ugotowaną pyszną zupkę podałam z kawałkami mięsa z ćwiartek, jeżeli ktoś woli zupę zabielana wystarczy dodać śmietanę trzydziestoprocentową według swego uznania. Nam zachciało się czystej rosołowej z dodatkiem tej właśnie kapusty i powiem że wyszła bardzo smaczna


Komentarze

Popularne posty