Kuchnia domowa Agi.

Gołąbki z mięsem mielonym, kaszą jęczmienną i ryżem

Dziś podam wam przepis na gołąbki które bardzo często robi moja mama. Przepis jest prosty wystarczą tylko chęci do ich przygotowania oraz potrzebne nam składniki. Moja mama nauczyła mnie dużo potraw takich aby z niczego przygotować coś, robiła gołąbki nawet z samej kaszy jęczmiennej z dodatkiem skwarek, ale co ja tu będę pisała po prostu trzeba wykonać aby się przekonać jaki jest ich smak. Ostatnio gdy przygotowałam sos do gołąbków jedna z pań przyczepiła się że jeśli sos to tylko i wyłącznie z wodą od parzenia kapusty nie zgadzam się z nią ale postanowiłam tak przygotować i jak dla mnie nie ma w nich największej różnicy lecz kto jak woli

składniki :

1 kg mięsa mielonego z łopatki,

3 torebki ryżu 100 g każda,

2 torebki kaszy jęczmiennej 100 g każda,

1 kapusta na gołąbki 2 - 2,5 kg,

3 łyżeczki soli,

1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,

11 ząbków czosnku - 1 mała główka,

0,5 łyżki pieprzu naturalnego,

3 łyżki majeranku


sos do gołąbków :

1,5 litra wody z parzonej kapusty,

2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,

1,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki cukru,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 małe liście laurowe


wykonanie : Na początek wstawić w garnku wodę soląc ją zagotować dodać woreczki kaszy i ryżu i ugotować do miękkości aż woreczki się napełnią wyjąć je z wody i ostudzić. Przygotować mięso mielone lub kupić łopatkę wieprzową i zmielić ją samemu. Następnie do dużego garnka wlać dwa litry wody również ją soląc doprowadzić do zagotowania, jak już woda się zagotuje włożyć całą kapustę pozbawioną głąba, wyciętym w stronę dna garnka, jak już kapusta zacznie się parzyć obrócić ją wyciętym ku górze. Gdy liście zaczną ładnie odchodzić od całej kapusty to znak że dobrze się sparzyła, za pomocą widelca każdy liść przekładać do miski





Jak już mamy sparzoną całą kapustę i liście są wyłożone pozostawić je do ostygnięcia a w międzyczasie przygotować farsz do gołąbków. Do miski przełożyć z woreczków kaszę oraz ryż, dodać paprykę słodką w proszku, sól, pieprz, majeranek, mięso mielone oraz czosnek przeciśnięty. Całość dokładnie wymieszać można za pomocą ręki aby wszystko połączyło się w jedną całość. Do dużego garnka na dno wyłożyć mniejsze sparzone liście kapusty, odciąć z nich twardą część


Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy do ręki bierzemy jeden liść odciąć z niego twardą część ( najlepiej brać liście które były sparzone pierwsze czyli z dna miski ), nałożyć solidną łyżkę farszu , zawijać ciasno końce gołąbka wciskać w środek do farszu ( wtedy gołąbki się nie rozpadają podczas gotowania oraz podczas wyciągania z garnka ). Pozwijane gołąbki ciasno układać w garnku jeden przy drugim, w wolne miejsca poukładać mniejsze kawałki sparzonej kapusty bez twardej części


Tak przygotowane gołąbki zalać przygotowanym sosem ( do wody z parzonej kapusty dodać oba koncentraty, wsypać sól oraz cukier i dokładnie wymieszać aby nie było czuć na dnie soli ), na wierzch dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na bardzo wolnym pod przykryciem gotować do pełnej miękkości wierzchnich liści. Liście kapusty które nam pozostały ułożyć w woreczku jeden na drugim i można zamrozić na kolejne gołąbki


Ugotowane gołąbki z kaszą jęczmienną oraz ryżem i mięsem wyszły bardzo smaczne a sos po ostygnięciu mocno gęsty. Takie gołąbki to świetne rozwiązanie na obiad choć niestety trochę pracowite. Wystarczy ugotować ziemniaki i obiad gotowy można również jeść z chlebem lub same bez dodatków, kto co lubi. I bardzo proszę aby pani która mnie krytykuje dała przepis na swoje gołąbki z wielką przyjemnością zobaczę chociaż foto









2 komentarze:

  1. Pyszna jest pani kuchnia - jak u Mamy! I bardzo apetyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...