Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 31 października 2021

Plastry schabu w sosie

Dziś przy niedzieli przygotowałam plastry schabu w sosie z suszonymi warzywami które mam od mamy, jak dla mnie nie musza być co niedziela schabowe. A że kupiłam ładną szynkę wieprzową więc postanowiłam że przygotuję ją w sosie z dodatkiem mąki tak jak za dzieciństwa robił nam dziadek i mama to były i są moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa kiedy dziadek przygotowywał nam pyszne jedzonko z tym że kiedyś mieli ludzie o wiele łatwiej pamiętam jak dziadek oraz mama hodowali swoje świnki i często przy nich pomagałam karmić je oraz czyścić w zagrodzie aby miały czysto i pachnąco

składniki :

880 g szynki wieprzowej,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

0,5 łyżeczki przyprawy kurkuma https://www.gotowaniejestproste.pl/,

0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,

1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka ziarenka smaku,

3 szklanki przegotowanej zimnej wody - szklanka poj. 210 ml,

5 małych ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 łyżka mąki,

1 łyżka natki pietruszki,

2 łyżki suszonej włoszczyzny


wykonanie : Przygotować szynkę opłukać ją i osuszyć na durszlaku, następnie pokroić w plastry po dwa centymetry. Przygotowane plastry przełożyć do miski i wsypać przyprawy takie jak : przyprawa do mięsa, kurkuma, pieprz cytrynowy oraz wlać olej, całość dokładnie wmasować w plastry mięsa i odstawić na 30 minut aby mięso przegryzło się z przyprawami





Gdy mięso w przyprawach i oleju odstało swój czas przełożyć je na zimną patelnię, następnie włączyć gaz i na dużym ogniu obsmażyć mięso z obu stron na ładny rumiany kolor, po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody, wsypać suszone warzywa, dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać ziarenka smaku całość dusić pod przykryciem do wyparowania 2 szklanek wody. Jak już woda wyparowała a mięso jest miękkie dodać rozprowadzoną mąkę z wodą i zagotować do powstania sosu po tym czasie wsypać pokrojoną natkę pietruszki i zagotować




Tak przygotowane plastry szynki w sosie z warzywami podałam z ziemniakami oraz swoją kapustą kiszoną z cebulką - przepis na kapustę wstawiałam wczoraj. Plastry szynki wyszły bardzo smaczne, kruche a zarazem soczyste a sos fajny kremowy taki dosłownie jak za czasów mojego dzieciństwa








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu