Kuchnia domowa Agi.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i najbardziej syta zupa jaką można sobie wyobrazić. Pieczarkowa jest z dodatkiem ziemniaków oraz ryżu najważniejszy składnik tej właśnie zupy oprócz tego są jeszcze warzywa, porcja rosołowa przyprawa oraz torebka zupy w proszku pieczarkowa, wiem zaraz będą hejty że dodaję chemię no i w ogóle zupa w proszku to syf ale tu się nie zgodzę wystarczy tylko aby mieć sprawdzoną firmę i wszystko można, nie jednokrotnie widziałam jak do ciast dodają gotowe masy z proszku ale owszem wyzywać i krytykować to tylko mnie bo dlaczego by nie, przecież jestem amatorem i dla większości nieukiem lecz ten kto u mnie jadł ma inne zdanie co do mojej kuchni a wręcz przeciwnie bo bardzo mnie chwalą a ja jestem z tego dumna że są ludzie którzy jeszcze we mnie wierzą 💕💕💕💕💕💕💕

składniki :

1 porcja rosołowa drobiowa,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej zależne od przyprawy,

6 ziarenek ziela angielskiego,

1 mały liść laurowy,

1 średniej wielkości marchew,

300 g pieczarek - 8 sztuk,

6 średniej wielkości ziemniaki,

4 łyżki ryżu,

1 mały kawałek pora 20 g,

1 zupa w proszku pieczarkowa 44 g http://www.winiary.pl/,

2 łyżki natki pietruszki,

1 łyżka masła


wykonanie : Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte porcje rosołowe kurze lub kto jakie woli, wlać dwa litry wody, dodać marchew pokrojoną dowolnie, wsypać suszoną włoszczyznę ulubioną przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania delikatnie zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcjach robi się miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu

W trakcie gotowania się wywaru z ziemniakami i ryżem dodać pokrojony por i chwilę jeszcze pogotować a w międzyczasie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć pokrojone razem z nóżkami i lekko je podsmażyć, podsmażone dodać do gotującej się zupy na wolnym ogniu razem z grzybami pogotować przez chwilę
Gdy już zupa pogotowała się z pieczarkami na wolnym ogniu, do szklanki wlać 200 ml wody dodać zupę w proszku i ją rozrobić następnie przelać do gotującej się zupy i pogotować nadal na wolnym ogniu przez pięć minut, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Na sam koniec gotowania się zupy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zagotować i zdjąć z ognia


Ugotowana pieczarkowa z ziemniakami i ryżem jest sycąca i bardzo smaczna a dodanie zupy w proszku nadało jej więcej grzybowego smaku ( jeżeli ktoś nie toleruje zup w proszku można pominąć lecz raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ). Akurat tą pieczarkową ugotowałam bez dodatku śmietany ale jeżeli ktoś lubi jak najbardziej można dodać









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co...