Reklama

Wyszukaj przepis

Kawałki szynki w sosie chrzanowym

Macie może za dużo szynki wieprzowej ? Podam wam dobry przepis na przepyszne kawałki mięsa z szynki w sosie chrzanowym być może zechcecie z niego skorzystać. Taki obiad przygotowuje się dość długo bo sam czas duszenia to około dwóch godzin ale efekt końcowy i miękkość mięsa nie do opisania, może nie mam za pięknie ułożone na talerzu i nie powala na kolana ale smak.... szkoda że nie można go poczuć przez monitor telefonów czy komputerów. Teraz gdy są promocje w Biedronce i mięsa takie jak schab czy szynkę możemy kupić za grosze to i obiady można wykonywać jakie chcemy a równie dobrze można również takie mięsa upiec na kanapki

składniki:

1,300 kg szynki wieprzowej,
3,5 szklanki przegotowanej letniej wody - szklanka 210 ml,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
2 łyżki oleju

sos:

4 łyżki śmietany 18 %,
3 łyżeczki chrzanu tartego,
1 płaska łyżeczka cukru,
1 płaska łyżka mąki pszennej

wykonanie:

Przygotowaną szynkę dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której była myta pokroić w plastry po 3 centymetry, na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go a następnie ułożyć przygotowane plastry szynki i obsmażyć je na ładny rumiany kolor z obu stron. Po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody ( nie wlewać zimnej ponieważ mięso będzie dłużej twarde ),  w trakcie duszenia się mięsa pod przykryciem wsypać suszoną włoszczyznę oraz czosnek niedźwiedzi roztarty w dłoniach i nadal dusić na małym ogniu dużego palnika gazu


Jak już z duszącego się mięsa wyparowało dwie szklanki wody wlać wtedy jeszcze pół szklanki wody wsypać łyżeczkę natki pietruszki i jak mięso jest już miękkie wtedy dopiero wsypać przyprawę uniwersalną. W trakcie duszenia się mięsa z przyprawami przygotować sos, do salaterki dodać śmietanę, chrzan, cukier oraz łyżkę płaską mąki i gorący wywar z duszącego się mięsa i całość wymieszać różdżką kuchenną do czasu aż nie będzie grudek z mąki


Gdy z duszącego się pod przykryciem mięsa wyparowało już większość wody a mięso zaczyna się rozpadać wtedy wlać przygotowany wcześniej sos zamieszać dodać jeszcze według swego smaku suszonej natki pietruszki i zagotować na wolnym ogniu do powstania sosu. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję zdjąć z ognia, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć cukier dodaję tylko dlatego aby śmietana się nie zważyła


Tak przygotowane kawałki szynki w sosie chrzanowym podałam z ugotowaną kaszą pęczak jęczmienną oraz jako surówka mojej produkcji ćwikła z dodatkiem cebuli i odrobiną oleju. Mięso wyszło tak cudownie miękkie że aż rozpływało się w ustach, tak że warto było tyle czasu czekać aby smacznie zjeść

Komentarze

Popularne posty