Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 11 stycznia 2022

Kluski ziemniaczane łyżką kładzione

Przygotowałam dziś szybki obiadek a mianowicie kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz mąki bez dodatku jajka. To takie moje wymyślone danie które wykonamy w pięć minut a najeść można się do syta. Akurat w domu nie miałam ani jednego jajka więc sobie tak pomyślałam dodam jogurt naturalny może wyjdą dobre i moja intuicja kolejny raz mnie nie zawiodła wyszły przepyszne mięciutkie takie aż rozpływały się w ustach, musicie koniecznie wypróbować. Moja rada jest taka podam składniki co i jak dodawałam lecz bardzo ważne jest jaki mamy gatunek ziemniaka ja miałam zakupione w Biedronce więc ten tego jeżeli macie inne to wtedy dodać mniej mąki ciasto musi być lekko kleiste

składniki :

10 ziemniaków średniej wielkości,

4 łyżki jogurtu naturalnego,

14 łyżek mąki z lekką górką http://www.tota.pl/


wykonanie : Przygotowane ziemniaki obrać przekroić na pół i dokładnie umyć, do garnka przełożyć umyte ziemniaki posolić i zalać wodą ( ja zalewam ciepłą wodą szybciej się gotują ) ugotować do pełnej miękkości następnie odlać wodę osuszyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej przygotować je wieczorem )



Tuż przed przygotowaniem obiadu ziemniaki zmielić maszynką o drobnym sitku lub użyć praski do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodać jogurt naturalny oraz wsypać mąkę w zależności od konsystencji ziemniaków ( moje były rzadkawe inaczej takie wodniste ). Całość dokładnie wyrobić do połączenia się dodanych składników, ciasto powinno być lekko kleiste 


Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane, do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować następnie po zagotowaniu zmniejszyć gaz. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać niewielką ilość ciasta ziemniaczanego i wkładać do gotującej się wody od czasu wypłynięcia na wierzch gotować kluski przez dwie minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i układać na talerzu


Gotowe pyszne delikatne i bardzo mięciutkie kluseczki ziemniaczane podałam ze skwarkami wytopionymi ze słoniny wieprzowej oraz dodatkowo do popicia jogurt naturalny, z podanych składników jest to obiad dla trzech osób jeżeli jest więcej osób w domu wystarczy zwiększyć ilość składników. Tak przygotowane kluski można zajadać z ulubionym sosem i np. kawałkiem mięsa. Kluski jak gorące tak samo i zimne smakują wyśmienicie, jeżeli zostanie wam klusek można je podsmażyć na masełku










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu