Reklama

Wyszukaj przepis

Faworki ze schabu wieprzowego

Dziś obiadek nietypowy, znudziły się wam tradycyjne schabowe i chętnie byście zjedli coś innego ? Mam dla was specjalny przepis ze schabu wieprzowego bez kości, trochę jest przy nim bawienia ale warto, już kiedyś robiłam takie faworki z tym że były wykonane z łopatki też były przesmaczne ale dzisiejsze jeszcze smaczniejsze a to za sprawą dodania jednego składnika do jajek. Co dziś macie na obiadki ? Tradycyjnie w Polskich rodzinach jest rosół i schabowy u nas jadamy obiad tylko z jednego dania ponieważ nie przejemy aż tyle a jedzenia nie mam zamiaru wyrzucać bo wszystko tak poszło w górę że aż strach serce boli

składniki :

1,100 kg schabu wieprzowego bez kości,

3 z górką łyżeczki przyprawy do mięsa,

3 łyżki oleju


dodatkowo :

5 jajek rozmiar M,

3 łyżki śmietan 30 %,

0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

15 - 20 łyżek bułki tartej drobnej,

olej lub smalec do smażenia


wykonanie : Przygotowany schab wieprzowy opłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której był płukany, osuszony pokroić na plastry po 1,5 centymetra następnie każdy przygotowany plaster rozbić za pomocą tłuczka do schabowych z obu stron tak aby plaster był cienki. W każdym plastrze przez środek wyciąć dziurkę ( jeśli duże można podzielić na mniejsze plastry ), przez środek przełożyć jedną stronę mięsa formując faworek





Przygotowane wszystkie faworki ze schabu przełożyć do miski, wsypać przyprawę oraz wlać olej i całość dokładnie wmasować w mięso za pomocą rąk. Tak przygotowane faworki odstawić na czas obrania ziemniaków aby przeszło smakiem i zapachem przypraw. W międzyczasie przygotować jajka do salaterki wbić całe jajka, wlać śmietanę i dodać przyprawę uniwersalną lub sól dokładnie rozbełtać za pomocą widelca do połączenia się w jedną całość


Gdy mięso faworkowe odstało swój czas na patelnie wlać olej lub roztopić smalec rozgrzewając go, przygotowany faworek z mięsa zanurzyć w przygotowanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej, układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu dużego palnika gazu z obu stron na złoty kolor, gotowe usmażone faworki układać na talerzu, nie wchłaniają dużo oleju, olej w trakcie smażenia się pieni ale to w niczym nie przeszkadza, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie odchodzić panierka


Usmażone mięsne faworki podałam z ziemniakami oraz jako surówka swojskie buraczki z cebulką. Faworki z wierzchu są bardzo chrupiące a to za sprawą dodanej do jajka śmietany a w środku mięsko jest idealnie kruche a zarazem soczyste. Polecam przygotowanie takiego obiadu zapewniam że rodzina będzie zachwycona













Komentarze

Popularne posty