Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 1 lutego 2022

Pomidorowa z passaty pomidorowej

Dziś ugotowałam zapomniana przez wielu pomidorową z passaty pomidorowej gotowanej osobno a do niej można ugotować makaron, ryż czy co kto woli, zazwyczaj teraz gotują tak jak i ja razem z makaronem czy ryżem dziś mam inaczej i powiem że świetnie smakuje tyle że trochę więcej jest przy tym pracy a zwłaszcza zmywania 😂😂😂😂 bo trzeba użyć dwóch garnków, lecz to żadna przeszkoda aby smacznie zjeść. Często gotuję pomidorowe zupy na koncentratach pomidorowych ale powiem szczerze że na passacie jest smaczniejsza lub po prostu ze świeżych pomidorów też jest mega smaczna, gotowałam nawet z żółtych pomidorów i powiem że najbardziej skradła moje serce co do zup pomidorowych

składniki :

3 udka kurczaka,

2 średnie marchewki,

1 mały korzeń pietruszki,

1 mały korzeń selera,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

2 liście laurowe,

5 ziarenek ziela angielskiego,

200 ml passaty pomidorowej,

1,5 łyżki majeranku,

1 łyżeczka cukru,

150 ml śmietany 30 %


dodatkowo :

1 opakowanie dowolnego makaronu 250 g,

1 mała szczypta kwasku cytrynowego


składniki : Do garnka wlać 1 litr i 300 ml wody, dodać umyte udka kurczaka oraz włoszczyznę pokrojona dowolnie, wstawić na gaz i zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu podobnie jak rosół aby nie był wywar mętny lecz klarowny, w trakcie zagotowania zebrać powstałe szumowiny a następnie dodać suszoną włoszczyznę, przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liście laurowe tak przygotowane gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa

Jak już mięso czyli udka są wystarczająco miękkie wlać cały sok passaty zamieszać wsypać majeranek zamieszać chwilę pogotować na wolnym ogniu jeśli jest potrzeba doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną a w trakcie gotowania się na wolnym ogniu wlać przygotowaną śmietanę, wsypać cukier, gdy się gotuje można pod koniec dodać łyżkę natki pietruszki jeśli ktoś lubi i szczyptę kwasku cytrynowego jeżeli wolimy kwaśniejszą zupę




Do ugotowanej osobno pomidorowej na passacie ugotowałam również osobno makaron literki, taki makaron idealnie nadaje się dla małych dzieci u mnie co prawda nie ma małych dzieci ale sama czasem jestem jak dziecko i lubię ozdobne makarony, można także przygotować swojski makaron który jest prosty w wykonaniu tylko jak pisałam w poprzednim poście z powodu nasilającego się bólu nic mi się nie chce lecz jeść trzeba więc na siedząco ale przygotowuję. Zupkę podałam również z mięskiem z udek kurczaka











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu