Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 25 lutego 2022

" Robaczki " z fileta piersi kurczaka

Mam dla was mój kolejny pomysł na obiad myślę że wam się spodoba tym bardziej jeżeli macie już dość np. kotletów z piersi kurczaka, mój pomysł to " robaczki " z fileta kurczaka 😂😂😂😂😂 sama nazwa też jest moja osobista można je nazwać np. frytki z kurczaka, jest to najszybszy sposób na pyszny obiad może nie koniecznie na piątek bo większość w taki dzień robi rybę ale na resztę dni tygodnia jak najbardziej. Czasami można zjeść biednie a zarazem bogato wystarczy tylko trochę wyobraźni w trakcie robienia posiłków. Moja mama często nawet do tej pory wymyśla różne dania i chyba mi się po niej to udzieliło z czego bardzo się cieszę ponieważ moja rodzina jest zadowolona i docenia to co robię i jak robię 💗💗💗💗💗💗

składniki :

300 g sznycla z fileta z piersi kurczaka,

1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,

0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

1 łyżka oleju


dodatkowo :

2 jajka rozmiar M,

1 łyżka mleka 2 %,

8 łyżek bułki tartej drobnej,

olej do smażenia


wykonanie : Na początek przygotować fileta z piersi kurczaka przeciąć go na chudsze części i dokładnie opłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego. Tak przygotowane mięso pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka oraz pieprzem cytrynowym który zmiękczy mięso i będzie bardziej kruche wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać aby przyprawy objęły wszystkie paski z mięsa i odstawić na dwadzieścia minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy można także od razu przygotować



Gdy mięso odstało w przyprawach swój czas wtedy przygotować jajka, wbić całe do salaterki dodać mleko i roztrzepać za pomocą widelca. Na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni może być trochę więcej, gdy już jest lekko rozgrzany paski mięsa w przyprawach zanurzać w przygotowanym jajku następnie obtoczyć w bułce tartej i układać w małych odstępach na patelni smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na talerzu, w trakcie smażenia olej się pieni ale to w niczym nie przeszkadza, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ panierka będzie się odklejać od mięsa




Tak przygotowane robaczki z fileta z piersi kurczaka podałam z ziemniakami oraz swojskimi grzybami marynowanymi opieńkami, można podać kto z czym ma ochotę. Sprawdzą się idealnie jako przekąska z przyjaciółmi a nawet fajne rozwiązanie dla dzieci. Są bardzo szybkie w wykonaniu co nie wspomnę jak szybko znikają. Porcja podana w składnikach wystarczyła na trzy osoby ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu