Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 15 lutego 2022

Zupa ogórkowa z ryżem

Lubicie zupę ogórkową ? My bardzo lubimy a najbardziej jednak w wersji którą gotuję od lat czyli z ziemniakami i ryżem to moja najlepsza zupa ogórkowa, nie dość że jest bardzo syta to i bardzo smaczna. Już nie raz gotowałam taką właśnie ogórkową dziś przygotowałam również z ryżem z tym że na udkach drobiowych równie smaczna jak na innych rodzajach mięsa bardzo żałuję że nie możecie poczuć smaku i zapachu ugotowanej już zupy, jest bardzo aromatyczna i kwaśna taka jaką lubimy w mojej rodzinie polecam każdemu kto jeszcze nie gotował w ten sposób zupy. W moim rodzinnym domu bardzo często dziadek i mama gotowali nam takie mieszane zupy i tak do dziś zostało mi to w pamięci

składniki :

3 udka drobiowe - 600 g,

1 średnia marchew,

6 ziarenek ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

1 kawałek pora i selera,

2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

1 słoik litrowy ogórków kiszonych - mam swoje,

6 średnich ziemniaków,

3 łyżki ryżu,

1 szklanka soku z ogórków - szklanka poj. 250 ml,

165 g śmietany 18 % - 0,5 kubka 330 g,

1 łyżka suszu kopru,

1,5 łyżeczki cukru


wykonanie : Do garnka wlać półtorej litra wody dodać opłukane udka kurczaka oraz marchew i seler pokrojone dowolnie, całość zagotować następnie zmniejszyć ogień i gotując na wolnym zebrać powstałe szumowiny a w trakcie gotowania się na wolnym ogniu dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojony por i wsypać przyprawę uniwersalną. Wszystko gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na udkach, gdy już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami i ryżem się gotują zetrzeć ogórki na tarce do tarkowania ziemniaków na placki



Jak już ziemniaki z ryżem są dość miękkie wtedy do wywaru dodać przygotowane wcześniej starte ogórki oraz wlać sok z ogórków i wsypać cukier ( chyba że ktoś nie lubi kwaśnej zupy można sok pominąć ), chwilę pogotować na wolnym ogniu 
następnie wsypać susz kopru a w międzyczasie przygotować,  śmietanę do salaterki przełożyć śmietanę i rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy do czasu aż nie będzie grudek śmietany ( mieszając śmietanę z gorącym wywarem od zupy powoduje to że śmietana się nie zważy ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy lekko zagotować i zdjąć z ognia




Ugotowaną aromatyczną i bardzo sytą zupę ogórkową z ryżem można podać z mięsem ugotowanym w zupie i jeśli jest potrzeba to posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym bynajmniej ja tak lubię 😉😉. Jeżeli ktoś z gotujących z jakiegoś powodu nie może jadać zup ze śmietaną można ją pominąć i ugotować bez jej dodatku, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną ponieważ nie wszyscy używają takiej samej przyprawy jak ja, zupę serdecznie polecam będziecie zachwyceni, jeśli w trakcie gotowania zupa okaże wam się za gęsta można dolać przegotowanej wody ( nie surowej )










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu