Reklama

Wyszukaj przepis

Karkówka w sosie szczawiowym

Jak wam mija niedzielne popołudnie ? mam dziś dla was fajną propozycję obiadową a mianowicie plastry karkówki duszone i przygotowane w sosie szczawiowym, jedliście może kiedyś takie połączenie ? jeżeli nie to serdecznie zapraszam po przepis

składniki :

  • 500 g karkówki,
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka szczawiu,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki cukru

wykonanie :

Na początek przygotować karkówkę a mianowicie pokroić ją w plastry po 1,5 centymetra wychodzi 5 plastrów, na przygotowane plastry mięsa wsypać przyprawy oraz wlać 2 łyżki oleju wszystkie przyprawy z olejem dokładnie wmasować w mięso aby całe pokryło się przyprawami. Tak przygotowane mięso nakryć folią aluminiową i pozostawić na noc w lodówce

W dzień przygotowania obiadu wyjąć mięso z lodówki a następnie na patelnię wlać 2 łyżki oleju i go rozgrzać, na rozgrzany olej poukładać plastry karkówki w przyprawach i obsmażyć je z obu stron na mocno rumiany kolor, do podsmażonej karkówki wlać przegotowaną zimną wodę, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe i tak dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa oraz wyparowania połowy dodanej wody 
W czasie gdy mięso karkówki się dusi przygotować składniki na sos, do salaterki dodać łyżkę szczawiu użyłam swojego który robiłam na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/07/szczaw-ogrodowy-w-soiki.html , śmietanę, cukier  oraz gorący wywar z mięsa i całość dokładnie rozmieszać za pomocą łyżki aby nie było grudek śmietany. Tak przygotowanym sosem zalać mięso karkówki ( jest gęstawy ) i szybkim ruchem łyżki wymieszać aby sos się nie zważył, lekko zagotować i zdjąć z ognia

Tak przygotowane mięso z karkówki w przyprawach w sosie szczawiowym podałam z ziemniakami oraz moimi ukochanymi grzybkami które robiłam również na zimę opieńki  https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2019/10/grzyby-opienki-w-occie.html . Taki obiad można podać kto z czym ma ochotę, połączenie karkówki ze szczawiem to fajne i smaczne rozwiązanie jeżeli jeszcze tak nie jedliście to serdecznie polecam smak jak to mówią niebo w gębie. Jeżeli ktoś woli mięso z karkówki rozpadające się wtedy trzeba dodać więcej wody i po prostu dłużej dusić









Komentarze

Popularne posty