Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z powidłami

A może by tak przy Niedzieli pyszne pachnące bułeczki drożdżowe z dodatkiem powideł śliwkowych ? to kolejny mój wymyślony przepis na bardzo smaczne i mięciutkie bułeczki z dodatkiem majonezu i wody gazowanej tak tak nie mylicie się dobrze czytacie, to była chwila ponieważ nie miałam śmietany którą dodaję do bułek dałam majonez i wodę gazowaną i nie żałuję ponieważ bułki wyszły pierwsza klasa

składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej + mała garść,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 40 g margaryny Kasia,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

dodatkowo:

  • 1 - 2 łyżki sezamu,
  • 1 słoik powideł śliwkowych,
  • 1 jajko rozmiar M

wykonanie:

Do miski wsypać mąki 4 szklanki formując przez środek dołek, w dołek wsypać drożdże suszone oraz pół łyżki cukru i mąki już z miski i zalać 3 łyżkami ciepłej wody ( nie gorącej ) wymieszać i pozostawić do czasu aż drożdże zaczną pracować zajmuje to do 20 minut. Po bokach mąki wbić całe jajka wsypać cukier dodać dowolny ulubiony aromat oraz dodać majonez, jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży zacząć wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakami, w czasie wyrabiania wlać wodę gazowaną oraz dodać 0,5 szklanki mąki i dalej wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu dodać letnią rozpuszczoną margarynę Kasia i wyrabiać do momentu wchłonięcia całej margaryny po tym czasie dodać garść mąki i wyrobić na jednolite gładkie ciasto


Jak już ciasto mamy dokładnie wyrobione że jest gładkie i elastyczne wtedy odrywać dowolny kawałek ciasta uformować z niego kulkę a następnie spłaszczyć rozciągając na płaski placek, tak przygotowany placek położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanym delikatnie mąką na środku ciasta placka za pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie i położyć solidną łyżeczkę powideł śliwkowych czy na co kto ma ochotę może być budyń a nawet twaróg


Gdy już mamy przygotowane wszystkie bułeczki wyszło mi 9 sporych bułeczek posmarować je w koło roztrzepanym jajkiem bez powideł śliwkowych i posypać sezamem lub ulubionym ziarnem pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W czasie gdy bułki podwoiły swoją objętość nagrzać piekarnik ustawiając go na 190 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu bułeczek. Upieczone wyjąć z piekarnika aby ostygły, przełożyć je z papierem na kratkę aby ładnie odparowały



Drożdżowe bułeczki z dodatkiem majonezu i wody gazowanej są tak puchate aż rozpływają się w ustach nawet na drugi dzień są bardzo miękkie i delikatne upiekłam je wczoraj w nocy bo jakoś spać nie mogłam ale sama jestem zachwycona ich smakiem. W sam raz do kawy lub na spotkanie z przyjaciółmi a nawet dla domowników do tego kubek zimnego mleka i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba. Przepis polecam bo nawet jeśli komuś nie wychodzi drożdżowe to z mojego przepisu na pewno wam wyjdą


A teraz krótki filmik bułeczek aby wam udowodnić jak mięciutkie i puchate są po upieczeniu i lekkim przestygnięciu 😉 filmik bułek

Komentarze

Popularne posty