Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 7 maja 2022

Danie jednogarnkowe

Co powiecie na szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe ? a żeby było jeszcze prościej danie jest przygotowane z tego co miałam w lodówce. Takie danie świetnie smakuje a co najważniejsze nic się nie zmarnuje no i szybko się przygotowuje

składniki :

  • 200 g dowolnej firmy makaronu świderki,
  • 100 g makaronu świderki kukurydziany,
  • 1 średnia cebula,
  • 500 g kiełbasy białej z szynki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 g warzyw mieszanki europejskiej,
  • 10 plastrów sera żółtego,
  • 0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
wykonanie :

Na początek do garnka wlać wodę soląc ją zagotować wsypać oba makarony i ugotować do pełnej miękkości, w czasie gdy makaron gotuje się na wolnym ogniu do patelni wlać dwie łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją na rumiany lekki kolor następnie dodać białą kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki dowolnej grubości i również podsmażyć na wolnym ogniu. Po podsmażeniu cebuli z kiełbasą dodać mrożone warzywa mieszanki europejskiej ( w większości marchew ) i razem podsmażyć do miękkości dodanej mieszanki marchwi

Jak już makaron jest ugotowany na miękko wtedy przelać go na durszlak i lekko zahartować zimną wodą odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć go do garnka w którym był gotowany, dodać do makaronu usmażoną cebule z kiełbasą i warzywami wymieszać razem dokładnie a po chwili dodać umytą i pokrojoną drobniej natkę pietruszki również wymieszać. Do wymieszanego makaronu z dodatkami dodać ser w plastrach pokrojony w kostkę, postawić całość na małym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera ( do takiego dania można użyć pieczarek czy kto na co będzie miał ochotę a zamiast sera żółtego w kostkę można dodać tarkowany )


Takie oto danie to najprostsze w przygotowaniu jedzenie które może zrobić nawet dziecko. Jeżeli ktoś nie lubi białej kiełbasy można użyć dowolnej ulubionej na przykład zwyczajnej lub dowolnej grubej pokrojonej w kostkę. U nas w domu nic się nie marnuje bo zawsze jakieś danie wykombinuję a co najważniejsze wszystkim super smakuje





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu