Kawałki łopatki duszone z sosem
Przedstawiam obiad Niedzielny lecz wstawiony dziś aby nie było za dużo przepisów jednego dnia 😂😂😂😂 nie chce państwa zanudzać ale co robię danego dnia staram się wstawić aby inni mogli korzystać z przepisów przede wszystkim sprawdzonych które wykonuje sama
składniki :- 930 g łopatki wieprzowej bez kości,
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 1 łyżka oleju,
- 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
- 4,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
- 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 średnia cebula,
- 1 większa szczypta soli drobnej,
- 3 małe ogórki kiszone,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowaną zakupioną łopatkę pokroić na potrzebne nam kawałki a następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, przyprawę z olejem dokładnie wmasować w każdy kawałek plastra łopatki i odstawić na chwilę czyli jakieś 5 minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy
Gdy już kawałki łopatki w przyprawie odstały wyznaczony czas wtedy rozgrzać patelnię i na rozgrzaną ułożyć mięso podsmażając go z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu do mięsa wlać 2 szklanki wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę i na małym ogniu dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu aż wyparuje prawie cała dodana wodaJak już wyparowała woda w czasie duszenia dolać kolejne dwie szklanki wody i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu kolejnego wyparowania wody i do momentu miękkości mięsa zajmuje to dobre 3 godziny. Jak już mięso jest miękkie a wyparowanej wody jest mała ilość wtedy do wlać pół szklanki wody dodać łyżkę płaską mąki ziemniaczanej i mieszając doprowadzić do tego aby sos zgęstniał na sam koniec lekko doprawić przyprawą uniwersalnąW międzyczasie gdy jeszcze mięso się dusi pod jego sam koniec przygotować surówkę, do salaterki dodać cebulę pokrojoną w kostkę soląc ją i za pomocą dłoni uciskać aby cebula puściła soki, następnie dodać ogórki pokrojone w kostkę oraz pieprz i olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko razem przeszło smakiem aby się przegryzło
Przygotowane duszone z sosem kawałki łopatki podałam z ziemniakami z boku sos aby państwo zobaczyli jego konsystencję oraz przygotowana surówką z kiszonego ogórka z cebulą w oleju. Takie mięso można podać z ulubioną kaszą pęczak, jęczmienną a nawet gryczaną ale to już zależy od gustu i smaku, surówka też może być dowolna ja po prostu dałam moją propozycję a decyzja należy do państwa
Komentarze
Prześlij komentarz