Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 16 maja 2022

Kawałki łopatki duszone z sosem

 Przedstawiam obiad Niedzielny lecz wstawiony dziś aby nie było za dużo przepisów jednego dnia 😂😂😂😂 nie chce państwa zanudzać ale co robię danego dnia staram się wstawić aby inni mogli korzystać z przepisów przede wszystkim sprawdzonych które wykonuje sama

składniki :

  • 930 g łopatki wieprzowej bez kości,
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
surówka z ogórka kiszonego :

  • 1 średnia cebula,
  • 1 większa szczypta soli drobnej,
  • 3 małe ogórki kiszone,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
wykonanie :

Przygotowaną zakupioną łopatkę pokroić na potrzebne nam kawałki a następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, przyprawę z olejem dokładnie wmasować w każdy kawałek plastra łopatki i odstawić na chwilę czyli jakieś 5 minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy

Gdy już kawałki łopatki w przyprawie odstały wyznaczony czas wtedy rozgrzać patelnię i na rozgrzaną ułożyć mięso podsmażając go z obu stron na ładny rumiany kolor. Po obsmażeniu do mięsa wlać 2 szklanki wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę i na małym ogniu dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso do czasu aż wyparuje prawie cała dodana woda


Jak już wyparowała woda w czasie duszenia dolać kolejne dwie szklanki wody i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu kolejnego wyparowania wody i do momentu miękkości mięsa zajmuje to dobre 3 godziny. Jak już mięso jest miękkie a wyparowanej wody jest mała ilość wtedy do wlać pół szklanki wody dodać łyżkę płaską mąki ziemniaczanej i mieszając doprowadzić do tego aby sos zgęstniał na sam koniec lekko doprawić przyprawą uniwersalną
W międzyczasie gdy jeszcze mięso się dusi pod jego sam koniec przygotować surówkę, do salaterki dodać cebulę pokrojoną w kostkę soląc ją i za pomocą dłoni uciskać aby cebula puściła soki, następnie dodać ogórki pokrojone w kostkę oraz pieprz i olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko razem przeszło smakiem aby się przegryzło


Przygotowane duszone z sosem kawałki łopatki podałam z ziemniakami z boku sos aby państwo zobaczyli jego konsystencję oraz przygotowana surówką z kiszonego ogórka z cebulą w oleju. Takie mięso można podać z ulubioną kaszą pęczak, jęczmienną a nawet gryczaną ale to już zależy od gustu i smaku, surówka też może być dowolna ja po prostu dałam moją propozycję a decyzja należy do państwa







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu