Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 6 maja 2022

Mielone wieprzowo - wołowe

Kto lubi kotlety mielone ? dziś kolejne mielone które wymyśliłam sama a mianowicie dodałam do mielonego wieprzowego mięso tatara wołowego 😂😂 nie miałam ochoty na tatara a termin jutro się kończy w planach były kotlety więc tak powstały mielone wieprzowo - wołowe

składniki :

  • 640 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki,
  • 250 g tatar wołowy,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 6 łyżek bułki tartej
dodatkowo :

  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Do miski przełożyć całe mięso mielone wieprzowe, przygotowany tatar wołowy, dwa całe jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, wsypać sól, pieprz oraz bułkę tartą a na koniec wlać pół szklanki wody gazowanej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników, po tym czasie ręką uderzając w masę mięsną wymasować ją, odstawić na pół godziny aby razem się ze sobą przegryzło



Gdy masa mięsna odstała swój czas kolejny raz ją wyrobić a w międzyczasie na patelnię wlać oleju tyle aby tylko zakryło dno patelni i go rozgrzać, następnie nabierać niewielką ilość masy mięsnej do dłoni i formować z niej dowolnej wielkości kotlety. Układać na rozgrzanym oleju i na dużym palniku na średnim ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor


W czasie gdy pierwsza partia kotletów się smaży na średnim ogniu, do garnka wlać pół szklanki wody gazowanej i wsypać przyprawę uniwersalną lekko zagotować a następnie ułożyć usmażone kotlety i wlać 3 łyżki oleju ze smażących się kotletów. Garnek z kotletami nakryć pokrywką i dusić przez pięć minut na wolnym ogniu co jakiś czas przekręcając kotlety podrzucając garnkiem aby te z dołu znalazły się na górze i na odwrót 
Podduszone kotlety podałam z ziemniakami polanymi sosikiem z kotletów duszących się oraz surówką z buraczków które robiłam na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html.  A podałam je z cebulką wymieszaną z buraczkami i olejem. Kotlety po mimo że z wołowiną a mianowicie z tatarem wyszły bardzo smaczne i soczyste choć lekko zbite co ładnie się trzymają i nie rozpadają się, jeżeli zostanie wam kotletów można je wykorzystać na kolację do kanapek i nic się nie zmarnuje mi z podanych składników wyszło 12 sztuk kotletów dość sporych




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu