Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 4 maja 2022

Racuchy drożdżowo - bananowe

Hej hej to znowu ja życzę wam miłego dnia, z okazji pięknej słonecznej dziś pogody przygotowałam pyszne racuszki bananowe które były po południu bo na obiad była swojska gęś pieczona, po za tym korzystałam z moim pieskiem z tak pięknej pogody

składniki :

  • 50 g drożdży świeżych lub odmrożonych 0,5 kostki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 %,
  • 2 jajka perliczki lub 1 kurze,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia
wykonanie :

Do miski przełożyć świeże lub odmrożone dzień wcześniej drożdże wsypać cały cukier podany w składnikach oraz jedną łyżkę mąki i wlać pół szklanki ciepłego mleka ( nie może być gorące ! ), całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. A w międzyczasie przygotować banany obrać je ze skórki i pokroić w plasterki a następnie za pomocą widelca je rozgnieść nie muszą być na typową miazgę



Gdy jest już widoczna praca drożdży to znaczy jak masa drożdżowa zacznie gęstnieć to znaczy że pracują wtedy dodać roztrzepane widelcem całe jajka, wsypać trzy szklanki mąki, dodać rozgniecione banany oraz wlać resztę ciepłego mleka jeżeli ktoś ma ochotę można dodać dowolny aromat lub laskę wanilii. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki i pozostawić pod ściereczką do czasu podwojenia się objętości ciasta


Jak już ciasto ładnie wyrosło podwajając swoją objętość wtedy na patelnię wlać oleju tyle aby zakrył dno patelni rozgrzać go a następnie łyżkę zamaczać w zimnej wodzie nabrać ciasta i przekładać je na rozgrzany olej, smażyć na wolniutkim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie smażyć na dużym ogniu ponieważ z wierzchu się mocniej przypieką zaś w środku będą surowe ), usmażone przekładać na talerz, nie wchłaniają placki dużo oleju a co najważniejsze nie dolewać oleju w trakcie smażenia, jeśli już to wlać i ponownie go rozgrzać dopiero wtedy nakładać ciasto
Tak przygotowane racuszki drożdżowo - bananowe można podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem czy konfiturą, po za tym świetnie smakują i są bardzo pulchne a co najważniejsze banany których mam nadmiar się nie zmarnują a i rodzinka zadowolona z takiego jedzonka które robi matka lub żonka 😁😁😁😂😂😂 nawet fajnie rymuję i tego nie czuję 😃😃😃😃







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu