Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 5 maja 2022

Zupa ze świeżej cukinii

Dziś mam dla państwa przepis na pyszną zupę ze świeżej młodej cukinii, jedliście kiedyś taką ? powiem wam w sekrecie że moja mama gotowała nawet zupę z cukinii kiszonej ja nie jadłam bo akurat wtedy nie byłam u mamy lecz dzisiejszą owszem i powiem że smak mnie zaskoczył jest mega smaczna

składniki :

  • 1 porcja rosołowa kurza,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 średnia marchew,
  • 0,5 średniego korzenia selera,
  • 8 ziemniaków średniej wielkości,
  • 1 mała młoda cukinia 430 g,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 duża śmietana 12 % 330 g,
  • 1 większa szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
2 łyżki natki pietruszki
wykonanie :

Do garnka wlać 1 litr i 600 ml wody, dodać umytą i pokrojoną na mniejsze części całą porcję rosołową oraz marchew i korzeń selera pokrojony dowolnie. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i na wolnym gotować do miękkości mięsa na porcjach a w trakcie gotowania zdjąć powstałe szumowiny dodając suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną. Jak już mięso na porcjach jest prawie miękkie wtedy dodać do wywaru z mięsem ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości

W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować sobie czosnek krojąc go w drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę oraz cukinię umyć, odciąć końce i pokroić ją w większą kostkę niż kroimy ziemniaki. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie wtedy z wywaru wyjąć porcje rosołowe i dodać przygotowany czosnek i cukinię, chwile gotując dodać świeżo zmielony czarny pieprz
Jak już w czasie gotowania się zupy na bardzo wolnym ogniu z cukinią jest ona wystarczająco miękka można dodać oskubane z kości mięso z porcji oraz wsypać świeżą lub mrożoną pokrojoną drobniej natkę pietruszki, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną a w czasie gotowania nadal na najmniejszym ogniu przygotować śmietanę przełożyć ją do salaterki, wsypać cukier i dodać gorący wywar z zupy wymieszać hartując śmietanę aby nie było grudek i zalać gotującą się zupę lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś z jakiegoś powodu nie lubi śmietany lub jej nie uznaje można pominąć


Zupa w smaku lekko przypomina zupę kalafiorową ale to moje odczucie każdy musi skosztować sam aby uznać swoje smaki i odczucia co do tej zupy. Szczerze to raz na jakiś czas można zjeść taką zupę, może nie wygląda za pięknie ale w smaku jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca a także zdrowa bo zielona taka lekko wiosenna







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu