Gulasz z łopatki
A może byście tak zechcieli nowy mój przepis na gulasz duszony w coli ? oraz zwykły gulasz z łopatki gdzie opis znajduje się na samym dole podanego przepisu, tak właśnie w coli z tym że wszystko podam w opisie czyli w wykonaniu, mam nadzieję że spodoba się wam mój pomysł bo naprawdę warto. Zwykły gulasz w przyprawach również wyszedł mi mega smaczny rodzinka była zachwycona no i ta surówka która jest u mnie hitem
składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej chudej,
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki oleju
sos:
- 2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,
- 1 szklanka coli,
- 1 średnia marchew,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- 0,5 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki świeżego kopru
wykonanie:
Przygotować mięso z łopatki pokroić je w większą kostkę i przełożyć do miski a do już przygotowanego mięsa na gulasz wsypać podane w opisie przyprawy oraz wlać olej wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło smakiem dodanych przypraw. Po wyznaczonym czasie i odstaniu mięsa przełożyć je na dużą patelnię lekko rozgrzaną i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor
Gdy mamy już dokładnie obsmażone mięso na gulasz wtedy do niego wlać wodę razem z colą a następnie dodać marchew startą na tarce jarzynowej i całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa gulaszowego oraz wyparowania większości wody z colą, powinno zostać mniej więcej 3/4 szklanki soku z wody i coli. W trakcie duszenia się mięsa przygotować śmietanę czyli : do salaterki dodać śmietanę 18 %, mąkę oraz gorący wywar z mięsa i całość wymieszać łyżką do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa szybko zamieszać i doprowadzić do tego aby sos lekko zgęstniał, zdjąć z ognia i dodać pokrojony drobno świeży koper zamieszać i gotowe
Tak przygotowany gulasz z mięsa wieprzowego z łopatki podałam z kaszą pęczak a dodatek w formie surówki to sałata masłowa z rzodkiewką i śmietaną na słodko - kwaśno. Mięso duszone w coli nie dość że jest bardziej miękkie niż takie które dusimy tylko w wodzie lub wywarze rosołowym to jeszcze smakuje rewelacyjnie aż rozpływa się w ustach no i oczywiście przygotowany z mięsa sos także wyszedł przepyszny, jeżeli byście woleli bez śmietany to oczywiście można ją pominąć a sos zaciągnąć mąką ziemniaczaną
Drugą wersję zrobiłam inaczej czyli łopatkę pokroić w drobniejszą kostkę przełożyć do miski po czym dodać łyżkę przyprawy do mięsa oraz łyżkę oleju całość wymieszać po czym odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawą, po wyznaczonym czasie mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię podsmażyć na rumiany kolor a po chwili wlać 2,5-3 szklanki wody i na wolnym ogniu od zagotowania dusić do pełnej miękkości kawałków mięsa a w trakcie duszenia dodać suszoną włoszczyznę, paprykę czerwoną słodką 1 łyżkę oraz 1 łyżeczkę suszonego lubczyku i tak dusić do powstania sosu od duszącego się mięsa. Gotowy gulasz podałam z kaszą gryczaną oraz moją ulubioną surówką Surówka teściowej z tym że tym razem bez szczypiorku i ogórki gruntowe surówka jest bardzo smaczna
Komentarze
Prześlij komentarz