Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 17 czerwca 2022

Gulasz z łopatki

A może byście tak zechcieli nowy mój przepis na gulasz duszony w coli ? tak właśnie w coli z tym że wszystko podam w opisie czyli w wykonaniu, mam nadzieję że spodoba się wam mój pomysł bo naprawdę warto

składniki :

  • 700 g łopatki wieprzowej chudej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżki oleju
sos :
  • 2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,
  • 1 szklanka coli,
  • 1 średnia marchew,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki świeżego kopru
wykonanie :

Przygotować mięso z łopatki pokroić je w większą kostkę i przełożyć do miski a do już przygotowanego mięsa na gulasz wsypać podane w opisie przyprawy oraz wlać olej wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników i odstawić na 5 minut aby mięso przeszło smakiem dodanych przypraw. Po wyznaczonym czasie i odstaniu mięsa przełożyć je na dużą patelnię lekko rozgrzaną i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor

Gdy mamy już dokładnie obsmażone mięso na gulasz wtedy do niego wlać wodę razem z colą  a następnie dodać marchew startą na tarce jarzynowej i całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa gulaszowego oraz wyparowania większości wody z colą, powinno zostać mniej więcej 3/4 szklanki soku z wody i coli. W trakcie duszenia się mięsa przygotować śmietanę czyli : do salaterki dodać śmietanę 18 %, mąkę oraz gorący wywar z mięsa i całość wymieszać łyżką do czasu aż nie będzie grudek od śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa szybko zamieszać i doprowadzić do tego aby sos lekko zgęstniał, zdjąć z ognia i dodać pokrojony drobno świeży koper zamieszać i gotowe


Tak przygotowany gulasz z mięsa wieprzowego z łopatki podałam z kaszą pęczak a dodatek w formie surówki to sałata masłowa z rzodkiewką i śmietaną na słodko - kwaśno. Mięso duszone w coli nie dość że jest bardziej miękkie niż takie które dusimy tylko w wodzie lub wywarze rosołowym to jeszcze smakuje rewelacyjnie aż rozpływa się w ustach no i oczywiście przygotowany z mięsa sos także wyszedł przepyszny, jeżeli byście woleli bez śmietany to oczywiście można ją pominąć a sos zaciągnąć mąką ziemniaczaną 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu