Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 30 czerwca 2022

Pyszna karkówka z patelni

Mam dziś dla państwa najprostszy przepis na szybki w wykonaniu obiad przepis jest banalnie prosty a i oczywiście jest to najszybszy obiad jaki można sobie wymarzyć a i przede wszystkim najsmaczniejszy. Może nie jest to nic specjalnego dla niektórych lecz dla mnie to obiad na medal no i oczywiście mój chłodnik z lat dzieciństwa który uwielbiam do dziś

składniki :

  • 600 g karkówki,
  • 2 łyżki przyprawy do karkówki z kolendrą,
  • 2 łyżki oleju
chłodnik :

  • 1 litr wody przegotowanej zimnej,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 litra mleka 3,2 %,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 3 - 4 łyżki octu,
  • 6 - 8 kostek lodu
wykonanie :

Zakupiony kawałek karkówki umyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć w ręczniku papierowym, po osuszeniu pokroić karkówkę na plastry po dwa centymetry. Jak już mamy pokrojoną karkówkę w plastry wtedy wsypać przyprawę do karkówki z dodatkiem kolendry oraz wlać dwie łyżki oleju, przyprawę z olejem dokładnie wetrzeć w plastry karkówki i odstawić przygotowane na 5 minut aby przyprawy wchłonęły w plastry karkówki

Gdy karkówka w przyprawie odstała wyznaczony czas na dno patelni wlać olej dobrze go rozgrzać a następnie ułożyć na nim plastry karkówki i smażyć na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony do ładnego zarumienienia się mięsa, dodam że czym grubsze plastry tym smaczniejsza jest po usmażeniu
Usmażoną rumianą i soczystą karkówkę podałam z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem oraz obowiązkowo chłodnik z lat mojego dzieciństwa który uwielbiam do dziś a przygotowanie jego jest banalnie proste. Do salaterki dodać pokrojony szczypior zasypać go solą i ściskać dłonią do zmiękczenia się szczypioru następnie wlać przegotowaną zimną wodę lub wodę z butelki niegazowaną i mleko całość wymieszać a następnie wsypać cukier oraz wlać ocet także wymieszać do czasu aż rozpuści się sól i cukier, smakując doprawić jeszcze według swego smaku octem i solą. Kwasku cytrynowego lub cytryny nie polecam do tego chłodnika nie będzie to smak taki jak ma być. Po doprawieniu chłodnika dodać kostki lodu które idealnie pasują na panujące upały









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu