Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 1 lipca 2022

Zwykłe ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy niebawem się kończy dlatego z tej okazji upiekłam najzwyklejsze ciasto z rabarbarem do kawy w sam raz a kwaśność rabarbaru w sam raz na upalne dni. Zostawię wam przepis może zechcą państwo skorzystać 

składniki :
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 2 szklanki krojonego rabarbaru,
  • 3 łyżki galaretki pomarańczowej,
  • 7 łyżeczek posypki czekoladowej ( można pominąć ),
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Do miski wbić całe jajka, wsypać szczyptę soli oraz szklankę cukru całość zmiksować na jednolitą pulchną masę. Po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wlać olej i aromat migdałowy lub dowolny kto jaki lubi i również całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą, całość miksować przez około 3 minuty. Zmiksowane ciasto pozostawić aby odpoczęło i zaczęło pracować czyli będą się pojawiać bąbelki powietrza
W międzyczasie gdy ciasto odpoczywa przygotować rabarbar oczyścić go a następnie pokroić na małe części - kwadraciki, do przygotowanego rabarbaru wsypać suchą galaretkę pomarańczową wymieszać dokładnie aby nie było suchej galaretki na dnie tak przygotowany odstawić aby rabarbar lekko puścił sok
Jak już ciasto i rabarbar odstały chwilę wtedy blaszkę 40 / 12 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułka tartą następnie przelać większą ilość ciasta wierzch posypać posypką czekoladową 4 łyżeczki a na nią wyłożyć rabarbar bez soku, całość przykryć pozostałym ciastem które zostało i także wierzch wysypać posypką 3 łyżeczki lecz już bez rabarbaru, odstawić na chwilkę
Gotowe już ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 80 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak już lekko przestygło posypać cukrem pudrem a następnie wyjąć z blaszki na deskę aby ciasto nie zaparowało od blaszki, z ostygniętego ciasta odjąć papier do pieczenia


Upieczone ostygnięte ciasto na weekend jak znalazł do kawy a nawet jak najbardziej do zimnego mleka ze znajomymi w czasie spotkania. Ciasto nie jest za słodkie dzięki dodanemu rabarbarowi, jeżeli ktoś z państwa lubi proste w wykonaniu ciasta to właśnie te polecam serdecznie. Można użyć dowolnych ulubionych owoców lub przygotować czyste albo z dodatkiem kakao 



 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu