Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa rosołowa z ryżem i makaronem drobnym

Co powiecie na zupkę szybką w przygotowaniu ? która jest lekkostrawna a przede wszystkim szybka w przygotowaniu no i oczywiście z lat mego dzieciństwa a to dlatego ponieważ jest ugotowana na kurzych łapkach co dla większości w tych czasach jest nie do pomyślenia ale od razu uprzedzę wasze pytania, mylicie się i to bardzo kto z was nigdy nie doznał biedy ten nie zrozumie co mam na myśli

składniki:

  • 15 sztuk łapek drobiowych,
  • 2 mniejsze korzenie pietruszki,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 mały kawałek pora,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 3/4 szklanki makaronu muszelki z LUBELLA,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy duży,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte i oczyszczone z pazurków łapki wkroić dowolnie marchew, korzenie pietruszki, korzeń selera oraz pora liście a następnie wsypać przyprawę uniwersalną. Całość zagotować zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości łapek oraz warzyw w międzyczasie delikatnie zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny i wtedy dodać kostki magii oraz ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na mniejsze części. A gdy łapki są już wystarczająco miękkie wtedy je wyjąć do salaterki ( można ogryzać 😂😂 jeżeli ktoś lubi u mnie dzieci i mąż uwielbiają ). Po wyciągnięciu z wywaru rosołowego łapek wsypać ryż i gotować na bardzo wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas przemieszać aby ryż nie przystał do dna garnka

Gdy ryż w wywarze jest już miękki wtedy wsypać drobny makaron dowolnego kształtu ja dałam muszelki malutkie i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości makaronu, doprawić według swego smaku jeszcze przyprawą uniwersalną i dolać 1 litr przegotowanej wody ponieważ w trakcie gotowania się wywaru z samymi łapkami woda wyparuje. Jak już makaron jest wystarczająco miękki wtedy dodać opłukane i pokrojone drobniej liście natki pietruszki zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia


Ugotowaną pyszną zupkę rosołową z ryżem i makaronem przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Jeżeli ktoś z państwa nie toleruje łapek drobiowych może taką zupkę ugotować sobie na dowolnym ulubionym przez siebie mięsie, ja po prostu raz że uwielbiamy łapki a dwa bardzo lubię wracać wspomnieniami do lat dzieciństwa kiedy dziadek a później mama właśnie takie zupki gotowali, dodawali jeszcze czasami do takiej zupy kilka ziemniaków, jeśli ktoś woli rzadszą zupę wtedy makaronu dodać również pół szklanki

Druga wersja gotowania zupy rosołowej na kurzych łapkach to wywar rosołowy jest gotowany dokładnie jak wyżej z warzywami na kurzych łapkach oczyszczonych był gotowany na wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanych łapek z tym że w tej wersji nie było gotowane wszystko razem lecz makaron drobny czyli koraliki ugotowałam osobno a następnie w talerzu zalałam ugotowanym rosołem na kurzych łapkach. Dla większości jest to zmora bo jak można jeść łapki my uwielbiamy a po za tym za prawie darmo mamy kolagen który jest tak ważny dla naszych kości 

Komentarze

Popularne posty