Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi z kapustą zasmażaną na słoninie i cebuli

Jakie lubicie najbardziej pierogi ? ręka do góry, moje ulubione to ruskie i nikt mi nie powie że ukraińskie ponieważ od lat noszą nazwę ruskie oczywiście lubię je z przewagą twarogu wtedy smakują mi najbardziej. Dziś jednak trochę was zaskoczę ponieważ podam wam przepis na farsz do pierogów z mojego domu rodzinnego bardzo często takie przygotowywał nam dziadek a później mama, teraz ja ciągnę tą tradycję i mam nadzieję że moja córka również podtrzyma tradycję chociaż jej ulubione to pierogi z mięsem

składniki na farsz:

  • 200 g słoniny bez skóry,
  • 2 cebule średnie w sumie 220 g,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli drobnej,
  • 1 łyżka majeranku

wykonanie:

Na lekko rozgrzaną patelnię przełożyć słoninę pokrojoną w drobniejszą kostkę i podsmażyć ją aż puści smalec a sama słonina stanie się zeszklona, po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i wtedy całość smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż ze słoniny zrobią się ładne skwarki a cebula będzie ładnie podsmażona na rumiany kolor. Po tym czasie gdy mamy już ładnie wszystko podsmażone dodać kapustę kiszoną pokrojoną na drobno i również z kapusta smażyć co jakiś czas mieszając 

W czasie smażenia się całości wraz z kapustą kiszoną co jakiś czas mieszając wsypać sól oraz pieprz naturalny i smażyć nadal do czasu aż kapusta podczas smażenia zmieni swój kolor i będzie miękka, jeżeli będzie taka potrzeba można jeszcze ją doprawić solą. Po usmażeniu zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę na patelni aby trochę ostygła

Przestudzoną kapustę na słoninie i cebuli przełożyć do salaterki, wsypać majeranek i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników i pozostawić na bok aby kapusta nadal stygła. W międzyczasie gdy kapusta odpoczywa 😂 przygotować ciasto na pierogi ja wykonałam ciasto z trzech i pół szklanki mąki i akurat przygotowany farsz starczył na wszystkie pierogi. Przepisu na ciasto nie podaję ponieważ już nie raz został podany i można go znaleźć właśnie w etykiecie pod nazwą pierogi

Na już rozwałkowane ciasto pierogowe gdzie mamy wycięte szklanką kółka, do ręki bierzemy jedno z kółek rozciągnąć je, nałożyć łyżkę farszu kapuścianego i wtedy sklejać zaczynając od środka sklejać całego pieroga. Gotowe wszystkie posklejane pierogi ułożyć na ściereczce a w międzyczasie do garnka wlać wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, jak już woda się zagotuje wtedy wkładać po kilka sztuk przygotowanych pierogów i od czasu gdy się zagotują zmniejszyć ogień na średni gotując pierogi przez 5 minut co jakiś czas zamieszać aby równo się ugotowały. Ugotowane wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej

Powiem tak szczerze że mąka nie ma znaczenia jaki rodzaj bo szczerze mówiąc ważne jest wykonanie czyli przygotowanie dobrego ciasta aby było mięciutkie jak puch a wiele najmądrzejszych mówi że mąka ma znaczenie że najlepsza jest specjalna do pierogów i tu was zaskoczę ponieważ użyłam mąki z Biedronki Mąka Babuni i ciasto wyszło mi mega mięciutkie aż rozpływało się w ustach. Ugotowane pierogi z kiszoną kapustą zasmażaną podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny, dodam że tak przygotowane pierogi świetnie nadadzą się nie tylko na obiad ale również mogą pojawić się na świątecznym stole


Komentarze

Popularne posty