Reklama

Wyszukaj przepis

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Wolicie dania jednogarnkowe czy raczej obiad dwu składnikowy ? jeżeli lubią Państwo zapiekanki proste w wykonaniu to serdecznie zapraszam po przepis który z wielką przyjemnością podam dla wszystkich którzy korzystają z moich przepisów jak również dla tych którzy zechcieli by skorzystać z dań na każdą kieszeń. Większość już wie że nie należę do osób bogatych i że moje dania wykonuję z tego co posiadam w domu jak również podobnie jak gotował mój dziadek oraz mama

składniki na mięso mielone:

  • 500 g mięsa mielonego na kotlety z indyka,
  • 400 g mięsa mielonego ze schabu,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka przyprawy pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
  • 2 jajka od perliczek lub jedno kurze,
  • 5 łyżek mleka 3,2 %

składniki ziemniaczane:

  • 1 kg i 200 g ziemniaków,
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli drobnej,

dodatkowo:

  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 8 plastrów sera żółtego

    wykonanie:

    Do miski przełożyć oba rodzaje mięs mielonych, wbić całe jajka, dodać przyprawy wymienione w składnikach oraz wlać 5 łyżek mleka 3,2 %. Całość dokładnie za pomocą dłoni wyrobić masując mięso aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą na jednolitą masę. Przygotowaną masę odstawić na bok aby odpoczęła i przeszła smakiem dodanych przypraw

    W czasie gdy masa mięsna odpoczywa wtedy zabieramy się za przygotowanie ziemniaków a mianowicie obrać je umyć oraz osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, do już startych ziemniaków wsypać przyprawy podane w składnikach na ziemniaki i również wymieszać ręką do połączenia się przypraw wraz z ziemniakami

    Gdy już mamy przygotowaną masę mięsną oraz ziemniaczaną na suchą rozgrzaną patelnię przełożyć całą masę mięsną i na dużym ogniu smażyć mięso tak długo co jakiś czas mieszając do czasu aż z mięsa wyparuje cały sok który powstanie w czasie smażenia. Jak już sok wyparował i mięso jest ładnie podsmażone zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia

    W czasie gdy mięso usmażone stygnie do naczynia żaroodpornego na dno wlać 2 łyżki oleju i rozprowadzić go po całym naczyniu, po rozprowadzeniu oleju przełożyć połowę masy ziemniaczanej wyrównując wierzch, na masę ziemniaczaną przełożyć całą ostygniętą masę mięsną również wyrównując jej wierzch, na masę mięsną położyć plastry sera żółtego a ser zakryć drugą pozostawioną masą ziemniaczaną wyrównując jej wierzch a na przygotowaną już masę polać kolejne 2 łyżki oleju


    Przygotowaną w całości zapiekankę wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę i 30 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika ponieważ nie każdy piekarnik jest taki sam, 7 minut przed końcem pieczenia się zapiekanki polać ją mlekiem wtedy będzie mocno chrupiący wierzch zapiekanki. Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia

    Upieczoną bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczano - mięsną można jeść na gorąco z zimnym mlekiem jak również gdy przestygnie. Tak jak pisałam wierzch jest mocno chrupiący i trzeba mieć do niego zęby 😂, ale po za tym jest tak smaczna że znika w mgnieniu oka i domownicy prosili o dokładkę. Może i czas oczekiwania nie jest krótki ale warto poczekać aby zjeść coś smacznego i łatwego w przygotowaniu


    Komentarze

    Popularne posty