Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety mielone z majonezem i cebulą

Co u was dziś było na obiadek? ja w końcu w swoim żywiole i oczywiście w swojej kuchni i dlatego dla rodziny przygotowałam kotlety mielone z majonezem i cebulą. Tak wiem mam dużo przepisów z mielonego mięsa na kotlety lecz każdy jest inny z czego możecie wybrać na jakie macie ochotę

składniki:

  • 500 g chude mięso mielone z szynki wieprzowej,
  • 400 g mięso mielone na kotlety z fileta z piersi indyka,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 3,5 łyżki majonezu http://www.ketrzynski.pl/,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Kupione mięsa mielone przełożyć do miski, wbić całe jajka, dodać majonez, wsypać przyprawę, bułkę tartą oraz przyprawy a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręką masując mięso do połączenia się w jedną całość, przygotowane odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała

Po wyznaczonym czasie odpoczywania masy mięsnej na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, dobrze go rozgrzać a następnie za pomocą lekko zwilżonych dłoni formować dowolnego kształtu kotlety i smażyć na dużym palniku gazu na wolnym ogniu do uzyskania ładnego złotego koloru z obu stron. Usmażone kotlety układać na talerzu

Gotowe usmażone pyszne kotlety z wierzchu chrupiące a w środku soczyste podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażących się kotletów posypanymi koperkiem suszonym, lecz można podać również bez koperku jeżeli ktoś nie lubi a jako dodatek do całości była surówka z ogórka kiszonego startego na tarce jarzynowej https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2022/10/surowka-z-tartych-ogorkow-kiszonych.html . Oczywiście że najlepiej do mielonego pasują buraczki czerwone ale my akurat mieliśmy ochotę na ogórka kiszonego lecz decyzja należy do państwa


Komentarze

  1. Po co dodajesz bułkę tartą? Można dodać na końcu, po wyrobieniu mięsa ubite białka jajek. To znakomicie wiąże mięso. Pozdrawiam. Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy robi według siebie jakby były złe to bym nie podała przepisu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty