Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski "RUSKIE " z twarogiem wędzonym

Mam dziś dla was mój przepis na pyszne kluski ziemniaczane z dodatkiem dwóch twarogów. wykonanie tych klusek nie sprawia żadnych trudności są bardzo szybkie w wykonaniu a smakują wyśmienicie, jeśli zostają wam ziemniaki z dnia poprzedniego nic straconego bo przecież możemy wykonać właśnie jako danie obiadowe na kluski " RUSKIE ". Przepis jest całkowicie mój nigdzie nie ściągnęłam przepisu po prostu miałam twaróg wędzony który uwielbiam i tak powstał pomysł na pyszne kluski które miałam na wczorajszy obiad

składniki:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych z dnia poprzedniego,
  • 1 opakowanie twarogu wędzonego 250 g,
  • 1 opakowanie ser biały typ włoski CAPREGGIO 250 g,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

wykonanie:

Ziemniaki z dnia poprzedniego oczywiście posolone bo wiadomo z obiadu jeśli ugotowaliśmy większą ilość i zostały, pozostawione w lodówce wyjąć i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką z drobnym sitkiem, jak są już przeciśnięte wszystkie ziemniaki wtedy przygotować oba rodzaje twarogów a następnie także przecisnąć je przez praskę lub zmielić dodając do przeciśniętych ziemniaków


Gdy już mamy przeciśnięte ziemniaki i oba twarogi, wtedy wbić całe jajko a następnie wsypać oba rodzaje mąki. Wyrabiać za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę ziemniaczano twarogową i do czasu aż ciasto - masa ziemniaczana nie będzie się kleić do rąk, przygotowaną masę odstawić na 5 minut aby odpoczęła

Po wyznaczonym czasie odpoczynku masy odrywać z ciasta dowolne kawałki i w dłoniach formować kuleczki dowolnego kształtu, jeżeli ktoś będzie miał ochotę można przez środek zrobić dziurkę. Uformowane już kluski układać na ściereczce a w międzyczasie do garnka wstawić wodę soląc ją i doprowadzić do zagotowania, gdy już się zagotuje wkładać po kilka klusek i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować 2 - 3 minut na wolnym ogniu, po ugotowaniu wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Gdy komuś nie chce się bawić z kluskami i chce szybszego rozwiązania z podanych składników może wykonać kopytka

Ugotowane pyszne mięciutkie i rozpływające się w ustach kluski z bardzo przyjemnym posmakiem twarogu wędzonego podałam z podsmażoną na rumiany kolor cebulką ponieważ takie było życzenie rodziny ale jeśli ktoś z Państwa będzie miał ochotę na coś innego to do takich klusek może przygotować gulasz z sosem lub kto z jakim dodatkiem lubi kluski, może być także podsmażony boczek. Jeżeli kluski wam pozostaną choć u mnie zniknęły wszystkie w mgnieniu oka wtedy można je podsmażyć na rumiany kolor i również będzie pysznie


Komentarze

Popularne posty