Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grzybowa z torebki

Witam serdecznie po dłuższej nieobecności wszystkich obserwujących mojego bloga i moich przepisów a także poczynań jakie dla was przygotowuję. Dziś mam dla was nietypową zupę a mianowicie ugotowaną na swojskiej porcji kurzej z ziemniakami i drobnym makaronem, do zupy dodałam zupę w proszku grzybową firmy http://www.winiary.pl/ i powiem Państwu w sekrecie że tej firmy zupy w proszku są wyjątkowe i bardzo smaczne. Wiem że dla niektórych jest to nie pojęte żeby jadać zupy w proszku ale powiem tak jak to mój dziadek mawiał " nie ważne z czego ugotowane, ważne aby było smacznie i gotowane z sercem ". Także jeśli się obawiacie to nie warto nie wszystko jest trujące czy z chemią wystarczy tylko poczytać zawartość na opakowaniu z czego się składa

składniki :

  • 1 porcja rosołowa drobiowa,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3/4 szklanki drobnego makaronu,
  • 1 torebka zupy grzybowej w proszku 48 g,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka pokrojonych liści pora,
  • 1 łyżka pokrojonych liści selera,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 
wykonanie :

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i oczyszczone porcje rosołową najlepiej swojską ale jeśli ktoś nie ma takiej możliwości może być kupna, do porcji wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcji w trakcie gotowania delikatnie zdjąć największe szumowiny powstałe z mięsa. Jak już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu wsypać drobny makaron http://www.lubella.pl/ mogą być malutkie muszelki lub gwiazdki, całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gotowania się wywaru z ziemniakami dodać liście pora i selera a także liść laurowy oraz ziela angielskie

W czasie gdy wywar z ziemniakami już dochodzi przygotować zupę grzybową w proszku http://www.winiary.pl/  a mianowicie do kubka wsypać proszek zupy dodać śmietanę http://piatnica.com.pl/ i na początek zimną przegotowaną wodę, całość wymieszać a następnie dodać gorący wywar z zupy i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą konsystencję. Przygotowany proszek wlać do gotującej się zupy energicznym ruchem łyżki zamieszać aby nie zrobiły się kluchy i pogotować na wolnym ogniu przez około pięć minut. Po wyznaczonym czasie gotowania się zupy z przygotowanym proszkiem grzybowym wsypać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia jeśli będzie potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną


Ugotowana zupa z ziemniakami i makaronem z dodatkiem zupy grzybowej w proszku nie dość że wyszła bardzo smaczna to jeszcze jest bardzo syta i pożywna. Jeśli ktoś z Państwa nie ma uprzedzeń do produktów w proszku to jak najbardziej polecam ugotowanie takiej zupy. Może taka być również jako dodatek na świątecznym stole, nie koniecznie ale jeśli ktoś będzie miał ochotę to jak najbardziej taką zupę można również ugotować z suszonymi na przykład zmielonymi grzybkami, ja dziś ugotowałam na szybko ponieważ jeść coś trzeba a latanie po lekarzach mnie przytłacza





Komentarze

Popularne posty