Reklama

Wyszukaj przepis

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Dziś obchodzimy imieniny Mikołajka czyli mikołajki. Z tej właśnie okazji moim ukochanym chłopakom upiekłam przepyszne rogaliki drożdżowe wypełnione powidłami śliwkowymi, powiem Państwu w sekrecie że drożdżowe ciasto które wykonałam jest na maślance i wcale nie ma potrzeby aby wyrastało jedyny mankament jest taki że ciasto już wykonane musi postać w lodówce chcecie zapoznać się z przepisem ? zapraszam poniżej opiszę szczegółowo co jak wykonywałam 🙋🙋🙋🙋💗

składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 3 łyżki ciepłej wody,
  • 1,5 łyżki margaryny Tortowa,
  •  1 szklanka to poj. 250 ml
dodatkowo :

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki
wykonanie :

Do miski wsypać mąkę wykonać przez środek dołek i wsypać w niego drożdże suszone, na te drożdże już z miski wsypać mąki trochę oraz cukier na tak przygotowane drożdże wlać 3 łyżki ciepłej wody lekko wymieszać i pozostawić do czasu aż drożdże zaczną pracować. W międzyczasie po bokach mąki wsypać cukier, wbić całe jajko ( wszystko powinno mieć temperaturę pokojową ), wlać również maślankę. Jak już drożdże zaczęły pracować wtedy dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego do połączenia się wszystkiego w jedną całość, po wyrobieniu ciasta wlać roztopioną letnią margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia przez ciasto całej dodanej margaryny

Na koniec wyrabiania ciasta z margaryną lub masłem wsypać 1 łyżkę mąki i kolejny już ostatni raz wyrobić. Po wyrobieniu całkowitym ciasta nakryć go ściereczką i wstawić na 1 godzinę do lodówki, po wyznaczonym czasie wyjąć ciasto z lodówki ( będzie widoczne że lekko podrosło ). Na stolnicę lub blat kuchenny posypać niewielką ilość mąki, wyłożyć na nią ciasto z miski, wierzch ciasta również oprószyć mąką a następnie rozwałkować dość cienko formując okrąg 


Z rozwałkowanego koła radełkiem pokroić ciasto formując trójkąty ( jeśli chcemy małe rogaliki jak moje wtedy kroimy węższe trójkąty a jeżeli chcemy większe wtedy trzeba pokroić na szersze trójkąty, boki sklejać aby nie uciekła marmolada lub powidła ). Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, tak przygotowane odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po wyznaczonym czasie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni wstawić przygotowane rogaliki i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia


Upieczone ostygnięte, pyszne i pulchne rogaliki można przygotować nie tylko z powidłami śliwkowymi, jeśli ktoś będzie miał ochotę można je nadziać makiem niebieskim lub białym. Takie rogaliki również sprawdzą się na świątecznym stole a także jako lekko słodki dodatek do kawy lub zimnego mleka. I kto powiedział że ciasto drożdżowe musi wyrastać w ciepłym miejscu ? mam tu dla was dowód że jednak nie 😉, ponieważ trzymane ciasto drożdżowe w lodówce jak dobrze wyrobione również pięknie wyrośnie podczas pieczenia










Komentarze

Popularne posty