Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb z trzech mąk widelcem mieszany

Chleb, chlebuś nasz kochany bo Polski i własnoręcznie wykonany. Nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba jak pajda świeżo upieczonego pachnącego chleba 😊😊😊, kto się ze mną zgadza ten nie przeszkadza i bierze się za robotę a głupoty zostawia na potem 😁😁😁😁. 1,3,5 na przygotowanie ciasta chlebowego mam dziś chęć kto ze mną przygotuje niech szybko rękawy zakasuje, nie ma w tym nic skomplikowanego aby udał się każdemu

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka mąki krupczatki typ 450,
  • 0,5 szklanki mąki żytnio razowej typ 2000,
  • 2 szklanki ciepłej wody przegotowanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli drobnej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

ziarna:

  • 1 łyżka sezamu białego,
  • 1,5 łyżki siemię lniane,
  • 0,5 łyżki sezamu czarnego

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka bułki tartej drobnej,
  • 0,5 szklanki wody zimnej

wykonanie:

Na początek przygotować mąki każdy może użyć swoich ulubionych mąk, następnie do wyższej miski wsypać kolejnością mąki trzy rodzaje, drożdże suszone, cukier oraz sól a następnie wlać olej oraz przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę ( KONIECZNIE MUSI BYĆ LETNIA WODA  ! ), po dodaniu tych składników wsypać dowolne według Państwa ziarna kto jakie chce. Całość bardzo dokładnie wymieszać za pomocą widelca do połączenia się ze sobą składników w misce, po dokładnym wymieszaniu postawić miskę z nakrytą ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut do podrośnięcia ciasta


Gdy po wyznaczonym czasie odstania przygotowanego ciasta w ciepłym miejscu, gołym okiem jest widoczne podrośnięcie ciasta wtedy kolejny raz wymieszać je widelcem przez 3 minuty nakłuwając je i obracanie w różne strony oczywiście wszystko robimy za pomocą widelca. Jak już upłynął czas mieszania ciasta przygotować blaszkę - foremkę 35/12 smarując ją miękkim masłem czyli całe dno i boki a następnie wysypać bułką tartą, do tak przygotowanej formy przełożyć wymieszane ciasto chlebowe i kolejny raz pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 - 30 minut

Po ładnym wyrośnięciu ciasta chlebowego w blaszce - foremce rozgrzać piekarnik ustawiając go na 210 stopni i do już rozgrzanego wstawić na drugą półkę od dołu na kratce od piekarnika ciasto z foremką. Tak przygotowaną całość piec przez 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chleba, 7 minut przed końcem pieczenia się chleba na dno piekarnika wlać 0,5 szklanki zimnej wody i szybko zamknąć piekarnik aby zaparował wtedy będzie mięciutki w środku chlebuś. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika wyjmując z blaszki i przekładając go na kratkę, następnie odwrócić chleb górą do wierzchu posmarować wodą skórkę i pozostawić do ostygnięcia


Upieczony ostudzony chlebuś bez żadnych oporów wychodzi z blaszki - foremki, idealnie nadaje się na śniadanie jak i kolację, wyszedł cudownie smaczny nadający się aby posmarować go masłem jak również do wędlin czy kto z czym będzie wolał a jego chrupiąca skórka powala na kolana. Po przechowywaniu chleba w woreczku szczelnie zamkniętym lub torebce papierowej chlebuś będzie cały miękki i można go spożyć kiedy będziemy mieli tylko ochotę, powiem szczerze zakochałam się w pieczeniu swojskiego chleba a jeszcze jak wychodzi taki cudowny to już aż brak słów. Pozostawiam również link filmiku z YT chlebka jak wygląda już ostygnięty gotowy do spożycia https://youtu.be/-rApNlrXFM8



Komentarze

Popularne posty