Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ziemniaczano - ryżowo - pietruszkowa

Czy są tu może zwolennicy zup ? jeśli tak to nic innego mi nie pozostaje jak podzielić się z państwem przepisem na zupę z lat mojego dzieciństwa, wygląda wyjątkowo ponieważ mocno wiosennie a i jest mega zdrowa zwłaszcza dla naszych nerek z racji tego iż jest w niej dużo a nawet mocno dużo korzenia pietruszki. Kto z Państwa lubuje się właśnie w zupach będzie po prostu zachwycony gdy ją ugotuje a następnie skosztuje, zapewniam was że się nie zawiedziecie gdy tą właśnie zupę  zjecie 😁

składniki:

  • 1 sztuka żeberko trójkąt wieprzowe 600 g,
  • 1 korzeń pietruszki 300 g,
  • 2 plastry selera korzeń,
  • 2 średnie marchewki,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 0,5 szklanki ryżu lub 1 woreczek 100 g,
  • 1 kawałek pora część zielona,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki przyprawy w formie jarzynka,
  • 1 pęczek natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać opłukane w zimnej wodzie żeberko trójkąt można je podzielić na mniejsze części a następnie przygotować wszystkie warzywa potrzebne do ugotowania zupy, gdy już mamy obrane i umyte wtedy dodać do wody z żeberkiem marchew pokrojoną dowolnie, plastry korzenia selera, przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie i liść laurowy. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolniutkim gotować do miękkości mięsa, jak mięso jest już odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę a na nie wsypać ryż a także drobniej pokrojony por i gotować również na wolnym ogniu do ich miękkości ( coś dziś mi nie wyszły fotki tak jak wyglądała w rzeczywistości 😒 )

Jak już ziemniaki i ryż w wywarze są wystarczająco miękkie wtedy przełożyć starty na tarce jarzynowej korzeń pietruszki i na wolnym ogniu gotować przez 5 - 10 minut aby starty korzeń nie był twardy. Całość co jakiś czas zamieszać aby ryż nie przystał do dna garnka jeżeli żeberko nie jest wystarczająco tłustawe można dodać łyżkę smalcu gęsiego, na koniec gotowania się całości dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zagotować na wolnym ogniu przez 3 minuty i zdjąć z ognia, jeśli będzie potrzeba można doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lub solą

Ugotowana bardzo treściwa i dość gęsta zupa z dodatkiem korzenia pietruszki wyszła bardzo smaczna nadająca się w sam raz na chłodniejsze dni jakie teraz mamy, jeżeli komuś wyda się za gęsta można dolać wody tylko musi być przegotowana ponieważ gdy dodamy zimnej automatycznie mięso stwardnieje a i ziemniaki nie będą tak smaczne, autentyczny kolor i wygląd zupy jest właśnie taki jak na końcowych zdjęciach

Komentarze

Popularne posty