Reklama

Wyszukaj przepis

Chrupiące gofry bez jajek

Wiecie co ? mam dla was idealny przepis na cudownie chrupiące gofry bez dodatku jajek chcecie ? w takim razie za chwilę zabieram się aby napisać dokładnie co jak dodawałam aby wyszły takie pyszne, akurat przyjechała córka z naszym cudownym wnusiem i zachciało się jej gofrów, nie miałam ochoty ich robić bo akurat jak na złość w domu ani jednego jajka. Więc długo nie myśląc mówię sama do siebie a namieszam - wymieszam 😂😂😂😂😂 a nóż się uda no i wcale się nie pomyliłam bo ciasto jak to mówią ciasto ale efekt końcowy powala po prostu na kolana

składniki :

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka 2 % bez laktozy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml
wykonanie :

Na początek przygotować miskę i do niej wsypać na sam początek suche składniki czyli obie mąki, cukier ( można dodać mniej ) i proszek do pieczenia a następnie mokre olej oraz mleko. Wszystkie składniki zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się składników przygotowane już zmiksowane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ( nie może być rzadkie ! ). W międzyczasie przygotowywania ciasta rozgrzać gofrownicę ja mam o mocy 750 W

Gdy już mamy rozgrzaną gofrownice wtedy na rozgrzaną chochelką nalewać ciasto nie za dużo tak z pół chochelki ( ponieważ tak jak pisałam ciasto jest gęste i podczas zamknięcia samo rozprowadza się po gofrownicy ). Jak już ciasto jest nałożone a gofrownice zamknięta wtedy piec je przez około 5 minut do czasu ładnego zarumienienia się gofrów, po zarumienieniu się odpowiednim dla nas otworzyć delikatnie ( uwaga lekko przystają ale nie rozpadają się trzeba po prostu delikatnie otwierać i podważyć lekko gofra wtedy odchodzą idealnie. Wyjęte gofry wykładać na kratkę aby odparowały i ostygły wtedy będą idealnie chrupiące, z podanych składników z opisu wychodzi 12 sztuk gofrów
Ostygnięte cudownie chrupiące rozpływające się w ustach gofry można podawać z cukrem pudrem, dowolnym dżemem lub marmoladą a nawet jeżeli ktoś woli to z ulubionymi owocami czy nawet bitą śmietaną. Moje gofry są dość słodkie ale można zmniejszyć ilość cukru jeśli ktoś nie lubi słodkości mój wnusio był zachwycony po za tym na co dzień nie jada się przecież gofrów prawda, tak że jeśli zainspirował Państwa mój przepis to zapraszam do skorzystania oraz z całego serca 💗💗 życzę SMACZNEGO 


Gofry są przygotowane dla dwóch osób jeżeli ktoś posiada większą ilość osób w domu wystarczy podwoić a nawet potroić ilość składników






Komentarze

Popularne posty