Reklama

Wyszukaj przepis

Placki z kalafiora

Dzień dobry kochani po dłuższej nieobecności, dziś mam dla was nowy wymyślony przepis na pyszne placki jednak inne niż wszystkie ponieważ są przygotowane z surowego kalafiora. Nie wiem czy wam się spodobają nam posmakowały i to bardzo smak pierwsza klasa ale sami to musicie ocenić, skosztować i wypróbować. Kalafior to warzywo bogate w błonnik i wodę, warto go wprowadzić w dietę a zwłaszcza gdy są zaparcia którym kalafior zapobiegnie, pomaga również w regulacji układu odpornościowego a także stanach zapalnych

składniki:

  • 550 g kalafiora bez liści i głąba same różyczki,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 2 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 5 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 1 mały pęczek kopru świeżego,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowanie placków należy kalafior zakupiony oczyścić z liści oraz głąba i oddzielić osobno różyczki, tak przygotowane opłukać w zimnej wodzie a następnie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były płukane można także osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone już różyczki kalafiora zetrzeć na tarce jarzynowej do ostatniej różyczki

Do już startych różyczek kalafiora wbić całe jajka, wsypać pieprz, sól oraz bułkę tartą następnie dodać śmietanę a także drobno pokrojony świeży koper ( przed pokrojeniem go dokładnie opłukać ! ). Po dodaniu wszystkich składników jakie mamy w opisie wymieszać całość za pomocą łyżki na jednolitą masę do połączenia się składników i odstawić na 15 minut aby całość lekko napęczniała podczas odpoczywania

Po wyznaczonym czasie odstania przygotowanej masy kalafiorowej na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni i dobrze go rozgrzać ( nie może być letni lecz gorący ), na już rozgrzany olej łyżką nakładać grubszą warstwę masy kalafiorowej i rozprowadzić formując placek dowolnej wielkości ( forma placka nie może być cienka jak przy plackach ziemniaczanych ), jak już uformowany placek smażący się na wolnym ogniu zacznie z jednej strony się rumienić wtedy za pomocą dwóch widelców odwrócić na drugą stronę i podsmażyć również na rumiany kolor. Usmażone placki układać na talerzu dodam że nie wchłaniają dużo oleju


Usmażone przepyszne placki kalafiorowe można zajadać z gęstą śmietaną lub kto z Państwa z czym woli, smakują wyśmienicie na gorąco jak również na zimno. Mogą być jako dodatek do ziemniaków a także jako przekąska między śniadaniem a obiadem decyzja należy do każdego z osobna. Jeżeli jeszcze takich nie jedliście to zachęcam do ich przygotowania, jest w nich niewiele pracy a efekt smakowy powala na kolana. Pierwsze mogą się delikatnie rozpadać ale nie zrażajcie się ponieważ dużo zależy od tego na jakiej temperaturze oleju będziecie je smażyć, no i najważniejsze aby nie smażyć na dużym ogniu lecz na wolnym


Komentarze

Popularne posty