Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane smażone w głębszym tłuszczu

Jak tam wasze dzisiejsze obiadki ? ja dziś biegałam po lekarzach więc nie było za bardzo czasu na obiad dlatego przygotowałam tylko placki ziemniaczane zawsze to coś aby przegryźć a przygotowałam je ręcznie ponieważ takie najbardziej nam smakują czyli tarte na ręcznej tarce do jarzyn tylko na tarce przeznaczonej do tarcia ziemniaków, do startych ziemniaków dodała również serek STRACCIATELLA mówię wam po prostu petarda takie placki. Wszystkie składniki podam w opisie poniżej 👇👇👇👇

składniki :

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 2 cebule żółte,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 mały pęczek szczypioru kupnego lub ze swojskiej cebuli rosnącej,
  • 1 serek STRACCIATELLA 140 g,
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego mielonego,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia
wykonanie :

Przygotowane ziemniaki najlepiej ze swojej działki obrać a następnie umyć i osuszyć, po osuszeniu całkowitym zetrzeć je na tarce ręcznej przystosowanej do tarcia ziemniaków, soku z tartych ziemniaków nie wylewać chyba że jest jej o wiele za dużo. Do już startych ziemniaków wsypać sól, pieprz czarny świeżo zmielony, wbić dwa całe jajka oraz dodać serek STRACCIATELLA bez zalewy, gdy wszystko dodane wtedy dodać obie cebule pokrojone w drobniejszą kostkę oraz szczypior również pokrojony drobniej, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników na jednolitą masę ziemniaczaną, po wymieszaniu składników wsypać mąkę i kolejny raz wymieszać aż mąka połączy się z masą ziemniaczaną



Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną wtedy na patelnię o dowolnej średnicy wlać około 0,5 szklanki oleju ( u mnie na foto jest widoczna jaka patelnia i podług niej podałam ilość oleju ) rozgrzewając go, ( nie może być zimny ponieważ placki będą się przyklejać i będzie ciężko je obrócić ), na już rozgrzany olej nakładać po dwie kopiaste łyżki masy ziemniaczanej a gdy podczas smażenia na pierwszej ze stron zaczną boki się rumienić wtedy odwrócić na drugą stronę i również podsmażyć na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu przed wyłożeniem przytrzymać nad patelnią aby ściekł tłuszcz, dodam że placki nie wchłaniają w siebie dużo oleju
Przygotowane bardzo chrupiące po bokach placki a w środku rozpływające się w ustach można podać kto z czym lubi u nas uwielbiamy z kwaśną śmietaną i posypaną odrobiną cukru. Placki z dodatkiem serka STRACCIATELLA to dosłownie strzał w dziesiątkę, polecam abyście spróbowali takiego połączenia będziecie mile zaskoczeni









 

Komentarze

Popularne posty