Reklama

Wyszukaj przepis

Najszybsza zupa szczawiowa

Co byście powiedzieli na szybką a zarazem pyszną zupę szczawiową bez dodatku mięsa ? zapytacie dlaczego bez dodatku mięsa ? a już tłumaczę po pierwsze ta akurat zupa jak dla mnie jest smaczniejsza bez dodatku mięsa a po drugie czy zawsze musi być mięso w każdej zupie ? otóż nie kiedyś jadało się bez mięs i ludzie byli bardziej zdrowsi. Ta więc jeśli będą państwo za interesowni przepisem oraz wykonaniem zapraszam do zapoznania się z całością 😊😊😊

składniki:

  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały plaster korzenia selera,
  • 1 mała część zielona liści pora,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 mała śmietana 18 %,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • 1 słoik po dżemie szczawiu,
  • 8 - 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 - 4 łyżki oleju

dodatkowo:

  • 6 - 10 sztuk jajek ugotowanych na twardo

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody a następnie dodać wszystkie warzywa obrane, umyte i pokrojone dowolnie, całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do pół miękkości dodanych warzyw. W trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną w formie na przykład jarzynka, gdy już gotujące się warzywa są na pół miękkie wtedy wlać olej oraz dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę ( ziemniaków dodajemy w zależności jaką gęstość zupy lubimy ) i z dodanymi ziemniakami całość gotować na wolnym ogniu do ich pełnej miękkości

Jak już w wywarze warzywnym dodane ziemniaki są wystarczająco miękkie wtedy do całości przełożyć ze słoika szczaw wraz z sokiem który znajduje się w szczawiu najlepiej gdy mamy swojski ( mam swój robiony na zimę z działki Szczaw ogrodowy w słoiki) i przez czas przygotowania śmietany gotować całość na bardzo wolnym ogniu oczywiście po dodaniu szczawiu wszystko zamieszać aby szczaw rozszedł się po całej zupie. A śmietanę przygotować tak : do salaterki przełożyć mały kubek śmietany najlepsza jest z Piątnica , wsypać cukier oraz dodać gorący wywar z gotującej się zupy całość wymieszać do czasu aż nie będzie grudek śmietany, po wymieszaniu wbić dwa całe jajka i kolejny raz rozmieszać do czasu aż jajka się rozbełtają 😁😁

Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru ze szczawiem wlać przygotowaną w trakcie śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, jeżeli szczawiowa wyda się dla Państwa za mało kwaśna można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub kwasek cytrynowy, w trakcie próbowania zupy można jeszcze doprawić przyprawą uniwersalną jeśli Państwo i Państwa smaki tego będą potrzebowały. Po wlaniu i zamieszaniu zupy już ze śmietaną lekko ją zagotować wsypując pod koniec świeżo zmielony pieprz czarny, po zagotowaniu zdjąć z ognia i mamy gotową zupę w niespełna godzinę, w trakcie końcowego gotowania się zupy ugotować jajka na twardo


Ugotowaną przepyszną zupę szczawiową bez grama mięsa podałam z ugotowanym jajkiem na twardo, można również podać z jajkiem sadzonym jeśli ktoś z Państwa tak lubi. Może to nie jest zupa pierwszej jakości lecz według mnie oraz mojej rodziny to najlepsza zupa szczawiowa jaką można sobie wyobrazić, taką szczawiową bardziej czuć szczawiem a z dodatkiem mięsa bynajmniej my bardziej wyczuwamy mięso niż szczaw a to chyba nie oto chodzi aby szczawiową było czuć mięsem. Jeżeli ktoś się ze mną zgadza to jak najbardziej polecam ugotowanie właśnie w ten sposób bardzo smacznej szczawiowej

Komentarze

Popularne posty