Reklama

Wyszukaj przepis

Flaczki ze skórek wieprzowych na ogonie wieprzowym

Są tacy co lubią, są też tacy którzy nienawidzą a i są również tacy którzy w ogóle się nie znają, do której grupy ludzi należycie ? flaczki to jedno z dań obiadowych lub jako przekąska gdzie większość nie umie ich przygotować. A można je wykonywać na wiele sposobów na przykład z grzybów różnego rodzaju, ze skór wieprzowych jak i drobiowych oraz z flaka wołowego lub już gotowych pokrojonych flaków, jakie lubicie najbardziej ? większość  wyrzuca skóry kupując boczek czy inny kawałek mięsa ze skórą a przecież można te skóry wykorzystać do przygotowania pysznych flaków lecz nie wielu o tym ma w ogóle pojęcie

składniki :

  • 1 kg ogonów wieprzowych z mięsem,
  • 900 g skór wieprzowych,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 15 sztuk ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 plaster korzenia selera,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków klasyczna 20 g,
  • 2 szczypty rozmarynu suszonego,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

wykonanie :

Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, następnie dodać ogony wieprzowe mięsne podzielone na mniejsze części oraz skóry pokrojone również w mniejsze kawałki, wsypać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe a także ulubioną przyprawę uniwersalną w formie jarzynki ( ja używam DOPRAWKA ). Zawartość garnka zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym pod pół przykrytą pokrywką gotować do miękkości skór oraz mięsa na ogonach. Oczywiście skóry wcześniej będą miękkie więc należy wyjąć je z gotowania wcześniej i ostudzić, zaś mięso na ogonach nadal gotować do pełnej miękkości w międzyczasie przygotować warzywa czyli zetrzeć je na tarce jarzynowej a por pokroić drobno oraz ostygnięte skóry pokroić w cieńsze paski

Gdy na ogonach wieprzowych mięso jest już odpowiednio miękkie wyjąć je z wywaru i pozostawić do ostygnięcia a jak ostygnie oczyścić mięso z kości rwąc je na małe kawałki, w czasie przygotowywania mięsa na wywar wrzucić przygotowane warzywa i gotować na bardzo wolnym ogniu przez jakieś 10 minut, po wyznaczonym czasie dodać pokrojone drobno w paski skóry oraz przygotowane kawałki mięsa z ogonów i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a w trakcie gotowania wsypać majeranek oraz dodać ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę

Jak już na gotującym się wywarze ze skórami i mięsem z ogonów powoli zaczyna się pojawiać tak zwany kożuszek należy dodawać resztę przypraw czyli wsypać całe opakowanie przyprawy do flaków ( wystarczy jedno chyba że ktoś chce mocno ostre wtedy wsypać dwa opakowania ) i z przyprawą pogotować przez 15 minut również na bardzo wolnym ogniu, po wyznaczonym czasie wsypać pieprz ziołowy oraz dwie szczypty rozmarynu suszonego ( który idealnie nadaje się do mięs wieprzowych ) i nadal gotować cały czas tak jak piszę na bardzo wolnym ogniu

Gdy po gotowaniu się flaków ze skórek wieprzowych już mocno zaczyna pojawiać się tak zwany kożuszek - skorupka wtedy wsypać ostatnią przyprawę czyli paprykę słodką mieloną zamieszać i zagotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia i mamy gotowe do spożycia danie obiadowe w formie flaczków, aha jeżeli będzie taka potrzeba to doprawić według swego smaku ja po dodaniu składników z opisu już nic nie musiałam doprawiać wyszły idealne

Od razu uprzedzę Państwa domysły że tłuste że fuj, nic z tych rzeczy są po prostu rewelacyjne a po drugie codziennie takich dań nie jadamy tylko raz na jakiś czas po za tym skóra wieprzowa ma w sobie dużo masy KALOGENOWEJ jako produkt wiążący do kiełbas, są również wykorzystywane do wytwarzania żelatyny. Ze skórek również są przygotowywane konserwy ale to trzeba po prostu wiedzieć a nie tylko ocenić po wyglądzie prawda ? jest dużo jeszcze innych zastosowań skór wieprzowych o których możecie poczytać korzystając z INTERNETU. Moje aromatyczne i smaczne flaczki podałam z bagietką można również użyć chleba, jeżeli zostają flaczki należy je przelać do pojemnika i po ostygnięciu włożyć do lodówki, flaczki się zwiążą i później tylko się kroi i można odgrzać 


Komentarze

Popularne posty