Reklama

Wyszukaj przepis

Wiosenna surówka do obiadu

Dzień dobry życzę wszystkim cudownej majówki. Z racji tego że mamy długi weekend więc jestem u mamy i do obiadu zrobiłam jej fajną kolorową surówkę z dodatkiem majonezu, lubicie takie ? Swojskie surówki mają dużo cennych witamin co nie wielu z nas o tym wie ale zawsze co swojskie to swojskie, tak więc podam wam prosty przepis może zechcecie skorzystać 😉

składniki:  

  •  1 cebula,
  • 1 średni ogórek szklarniowy,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 szczypty pieprzu czarnego,
  • 1 mały pęczek szczypiorku drobnego,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej

wykonanie:

Na początek przygotować wszystkie składniki, cebulę oraz ogórka świeżego obrać, pomidora opłukać w zimnej wodzie, szczypiorek pokroić drobno a następnie cebulę pokroić w kostkę posolić ją i ucisnąć aby zmiękła. Po bokach dodać ogórek kiszony pokrojony w kostkę, świeży ogórek pokrojony w pół plasterki a pomidor pokrojony w mniejsze kawałki wsypać pieprz i wszystko razem wymieszać 

Po wymieszaniu całości dodać majonez i kolejny raz wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników z dodanym majonezem na koniec dodać drobno posiekany szczypiorek drobny wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut aby smaki się przegryzły 


Przygotowana samodzielnie surówka idealnie nadaje się do dania głównego na przykład do ziemniaków z kurczakiem lub do dowolnego drugiego dania a nawet jako dodatek do kanapek z wędliną różnego rodzaju nie dość że pięknie wygląda, świetnie smakuje to bardzo przypomina ciepłą wiosnę 😘


Komentarze

Popularne posty