Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa marchewkowo - groszkowa

Zupka kolejna pyszna zupka, kto lubi zupy ? my jesteśmy zupo maniakami a jak jest u was ? czy obiad  musi się zawsze składać z dwóch dań  ? otóż nie. My jesteśmy w trójkę to nie miał by kto tego przejeść za zwyczaj jednego dnia mamy zupę zaś drugiego dnia drugie danie i tak na przemian, ale jeżeli ktoś ma większą ilość osób w rodzinie to pewnie dwa dania jak najbardziej, co dziś macie w planach ? u nas zupka marchewkowo - groszkowa z ziemniakami oraz dodatkiem ryżu powiem że wyszła rewelacyjnie aż z chęcią się ją zajadało ponieważ dawno takiej nie gotowałam, ok dość smucenia zabieram się za podanie Państwu przepisu a nóż zechcecie skorzystać w porze obiadowej

składniki:

  • 0,5 kg kości mięsnych BOCZKOWYCH krótkich,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 4 duże ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 1 opakowanie groszku z marchewką 400 g,
  • 1 mały kawałek tłuszczu gęsiego ( można pominąć ),
  • 2 łyżki ryżu jaśminowego,
  • 1 mała śmietana 12 %,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki kopru świeżego,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać opłukane krótkie kości mięsne BOCZKOWE, suszoną włoszczyznę, tłuszcz gęsi ( nie koniecznie ), przyprawę uniwersalną ( ja używam DOPRAWKA ) a także ziela angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzić do zagotowania następnie zmniejszyć moc ognia na palniku i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach a w międzyczasie gotowania się wywaru zdjąć największe szumowiny, gdy mięso jest już prawie miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wsypać ryż i gotować do ich miękkości a w czasie gotowania przygotować groszek z marchewką można użyć także ten z puszki jeśli ktoś nie będzie miał z opakowania

Jak już ziemniaki i ryż są odpowiednio miękkie wtedy wsypać całe opakowanie groszku z marchewką lub dodać z puszki odlewając zalewę, dodany groszek z marchewką gotować na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut zaś ten z puszki nie dłużej jak 5 minut, jak już groszek z marchewką są wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojony drobno świeży koper i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania śmietany a śmietanę należy przygotować tak : przełożyć ją do salaterki wlać kilkanaście łyżek gorącego wywaru gotującego się i rozmieszać do czasu aż ze śmietany nie będzie grudek

Po wyznaczonym czasie gotowania się groszku w wywarze mięsno ziemniaczanym wlać przygotowaną śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, zagotować przez 2 - 3 minuty w trakcie wsypując suszony lubczyk. Po wyznaczonym gotowaniu zdjąć z ognia, wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i mamy gotową zupkę na obiad, jeżeli ktoś z Państwa nie toleruje śmietany można ją pominąć i ugotować zupę bez dodatku śmietany a innym rozwiązaniem jest przygotowanie z ugotowanej zupy, zupę krem o ile ktoś z Państwa lubi my akurat zup kremów nie lubimy


Ugotowana aromatyczna i bardzo syta zupa marchewkowo - groszkowa z ziemniakami i ryżem wyszła tak smaczna aż moi chłopcy brali dolewki, jeżeli ktoś nie lubi gęstszych zup wtedy należy dodać mniej ziemniaków, my osobiście a zwłaszcza ja bardzo lubię sycące zupy i jak to mój mąż twierdzi że zupą to on się chociaż naje a po drugim daniu po niedługim czasie zaraz jest głodny. Jeżeli nie zjemy zupy w dzień ugotowania należy ją wystudzić i wstawić do lodówki będzie na drugi dzień lub przelać do słoika szczelnie zakręcić i zagotować - za pasteryzować wtedy może stać dłużej

Komentarze

Popularne posty