Reklama

Wyszukaj przepis

Makowiec na cieście maślanym

Tak wiem już po świętach 😉 ale tak nam się zachciało ciasta że postanowiłam upiec a że miałam zakupioną masę makową gdyż mój mąż uwielbia makowce to złączyłam dwa moje przepisy i wyszedł cudownie smaczny makowiec. Nic w nim trudnego aby go wykonać wystarczy mieć tylko składniki i chęci do przygotowania go, jest tak prosty że wyjdzie każdemu kto nawet nigdy nie miał styczności z pieczeniem ciast a znika dosłownie w mgnieniu oka. Jeśli zainteresuje was ten właśnie przepis to zachęcam do upieczenia będziecie po prostu zachwyceni 💕

składniki na ciasto maślane:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1,5 kostki masła prawdziwego 200 g kostka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 850 g,
  • 8 jajek rozmiar M,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki bułki tartej drobnej,
  • 1 masło prawdziwe 200 g,
  • 0,5 szklanki cukru

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta,
  • 1 mała szczypta soli drobnej

wykonanie:

Zanim zaczniemy przygotowanie ciasta oraz masy makowej żółtka oddzielić od białek, do oddzielonych białek wsypać szczyptę soli i ubić na największych obrotach miksera na sztywną pianę, po ubiciu pianę odstawić i zabrać się za przygotowanie kruchego maślanego ciasta. Czyli do miski wsypać mąkę ( u mnie jedna szklanka ma poj. 250 ml ), wsypać proszek do pieczenia oraz cukier puder a następnie dodać masło o temperaturze pokojowej pokrojone w mniejsze kawałki, po dodaniu opisanych składników delikatnie wymieszać za pomocą dłoni aby powstała kruszonka. Przygotowane ciasto odstawić, ciasto przygotowałam z mojego przepisu na ciasteczka maślane Bardzo kruche ciasteczka maślane

Gdy już mamy przygotowaną pianę z białek oraz ciasto wtedy zabieramy się za przygotowanie masy makowej a mianowicie tak do miski w którą przełożymy żółtka oddzielone od białek wsypać cukier i całość zmiksować na tak zwany KOGEL - MOGEL, do ubitych żółtek dodać całą kostkę masła o temperaturze pokojowej pokrojonego w mniejsze części i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z masłem. Następnie przełożyć całą zakupioną masę makową ( powiem wam że to najlepsza masa jaką miałam w ogóle nie jest gorzka jak te w puszkach ), wsypać proszek do pieczenia oraz bułkę tartą i całość zmiksować do połączenia się składników w jedną całość



Do już zmiksowanej całej masy makowej stopniowo dodawać pianę ubitą z białek i za pomocą łyżki wymieszać aby piana zmieszała się z masą makową. Po przygotowaniu masy makowej przepis również jest z mojego ciasta co kiedyś robiłam Makowiec z jabłkami na cieście, przygotować blaszkę 35 / 25 wykładając ją papierem do pieczenia i wtedy na dno blaszki wysypać większą część przygotowanego ciasta maślanego wyrównując powierzchnię aby nie było dziur, na ciasto przełożyć całą masę makową i również wyrównać wierzch a na masę makową wysypać pozostałe ciasto. Tak przygotowany makowiec wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut 



Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia, gdy już ostygło nakryć je folią aluminiową i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć makowiec z lodówki wyjąć go z blaszki razem z papierem papier oddzielić od ciasta i obsypać cukrem pudrem lub polać własnoręcznie przygotowaną polewą czekoladową lub roztopioną dowolną czekoladą. Ciasto od papieru bardzo ładnie się oddziela a i w czasie krojenia nie robi żadnego problemu

Gotowy makowiec jest wspaniały w smaku, mocno wyczuwalne ciasto maślane podkreśla smak makowca a sam w sobie makowiec jest idealnie wilgotny. Takie ciasto może być na święta lecz nie tylko świetnie się sprawdzi na spotkanie z przyjaciółmi a także na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne czy szkolne. Łączenie ciast sprawia mi wielką przyjemność a jeszcze jak wyjdą tak smaczne aż rozpływają się w ustach to już w ogóle sukces. Jak najbardziej polecam przygotowanie tego właśnie ciasta będziecie bardzo mile zaskoczeni





Komentarze

Popularne posty