Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka w sosie zaciągnięte mąką ziemniaczaną

Co jak co ale obiad obowiązkowo musi być, też tak macie ? Jak wiecie jestem u mamy więc jej przygotowałam pyszny obiadek bardzo zachwalała choć gdy wstawiłam na grupach to jedna z pań napisała mi że w tych czasach nie zaciąga się sosów mąkami ponieważ są gotowe sosy 😂, ja jednak jestem innego zdania ponieważ nie lubię sosów gotowców a swoje i owszem kiedy sama je wykonam. Po za tym nawet w wielu programach kulinarnych kucharze sosy zagęszczają właśnie mąką zagęszczają, ja tak byłam wychowana i o dziwo żyję 😂😂

składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka,
  • 0.5 łyżki soli czosnkowej,
  • 0.5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,
  • 0.5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1.5 szklanki przegotowanej wody,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:


Zanim zabierzemy się za przygotowanie obiadu a właściwie ćwiartek do obiadu należy je wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku. Po dokładnym osuszeniu ćwiartki podzielić na mniejsze części - kawałki i w miejscu skóry ponacinać wzdłuż razem z mięsem, wsypać do nich wszystkie przyprawy podane w składnikach oraz wlać olej i dokładnie za pomocą rąk wetrzeć w nie przyprawy, po dokładnym wtarciu przypraw w mięso odstawić je na 15 minut aby przeszło aromatem dodanych przypraw


Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach, patelnię suchą rozgrzać i na już dobrze rozgrzaną ułożyć przygotowane kawałki mięsa z ćwiartek. Obsmażyć je na piękny złoty kolor z obu stron a po już dokładnym obsmażeniu wlać przegotowaną wodę i dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając kawałki mięsa przez trzydzieści minut, po tym czasie odkryć mięso i nadal dusić na wolnym ogniu do wyparowania szklanki wody a w międzyczasie do szklanki wybrać kilkanaście łyżek wywaru z mięsa i pozostawić go do ostygnięcia 


Po wyparowaniu szklanki wody w której dusiło się mięso do wystudzone go wywaru w szklance dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać aby nie było grudek i tak przygotowane wlać na gotujące się mięso, szybkim ruchem łyżki mieszając aby nie zrobił się jeden wielki kluch doprowadzić do zgęstnienia i powstania sosu, przygotowane ćwiartki w sosie z mąką ziemniaczaną zdjąć z ognia. Jeżeli komuś wyjdzie za gęsty dolać wody i mieszając doprowadzić do odpowiedniej gęstości kto jaką lubi

Przygotowane pyszne ćwiartki kurczaka w mniejszych częściach podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa posypane świeżym koperkiem oraz surówką wiosenną z cebuli, ogórka świeżego, ogórka kiszonego, pomidora i szczypiorku w majonezie Wiosenna surówka do obiadu . To mój zestaw dla dwóch osób ale każdy może surówkę przygotować według swoich upodobań. Myślę a nawet jestem pewna że taki obiad każdemu przypadnie do gustu 



Komentarze

Popularne posty